Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Zó goed beschermt het coronavaccin van Pfizer tegen de Omikron-variant

bescherming-vaccin-omikron-variant.jpg

Met de komst van de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus rijst ook de vraag: hoe goed werken de huidige vaccins tegen deze nieuwe mutatie? Moet het vaccin worden aangepast? Heb je een extra prik nodig? Of werken de vaccins nog even goed? Uit de eerste onderzoeken van farmaceut Pfizer/BioNTech komt duidelijkheid over de bescherming van hun vaccin tegen de Omikron-variant: drie prikken zouden voor genoeg afweer zorgen. 

En hoe groot is de kans dan nog dat je volledig gevaccineerd ernstig ziek wordt van deze variant?  

Bescherming van het vaccin tegen de Omikron-variant 

Volgens de eerste onderzoeken in laboratoria blijkt dat drie prikken met het vaccin van Pfizer evenveel bescherming bieden tegen de Omikron-variant, als twee prikken bij het oorspronkelijke coronavirus en de varianten die daarna volgden. Volgens Pfizer en BioNTech zouden mensen na drie prikken zelfs 25 keer zoveel antistoffen in het lichaam hebben als na twee vaccinaties. 

Kans om ernstig ziek te worden 

In de onderzoeken werd gekeken naar de verschillen tussen de Omikron-variant en andere coronamutaties, zoals de Delta-variant. Daaruit bleek dat bij het vaccin van Pfizer mensen na twee prikken nog steeds risico liepen om door de Omikron-variant ernstig ziek te worden. Daarom zou de bescherming van een derde prik dus belangrijk zijn en verschil maken.

Lees ook: Dit weten we tot nu toe over de symptomen van de Omikron-variant

Is de Omikron-variant besmettelijker?

Naar verwachting zal de Omikron-variant zich de komende periode snel verspreiden. Het lijkt er namelijk op dat deze variant nog besmettelijker is dan de Delta-variant, omdat deze mutatie waarschijnlijk sneller in menselijke cellen kan doordringen. Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC zal de Omikron-variant naar verwachting de komende maanden verantwoordelijk zijn voor de helft van alle besmettingen in Europa. Ook lijkt deze variant mensen sneller te herbesmetten, waardoor het mensen die al corona hebben gehad opnieuw ziek kan maken. Het lijkt er niet op dat de Omikron-variant mensen nog zieker maakt dan de vorige varianten. Steker nog: het ziektebeeld lijkt zelfs iets milder. Toch is er nog meer onderzoek nodig om harde conclusies te kunnen trekken.  

Bron | Metro, National Geographic, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.   

Ook interessant