Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek: twee derde van tandpasta’s beschermt je tanden niet goed genoeg

bij-twee-derde-van-tandpastas-is-bescherming-niet-goed-genoeg.jpg

De ene tandpasta belooft je wittere tanden, de ander beschermt je tegen gaatjes en weer een andere zou je tandsteen en tandvlees aanpakken. De keuze uit tandpasta’s is erg uitgebreid. Maar hoe weet je of je een tandpasta te pakken hebt met goede bescherming? Voor die vraag nam consumentenorganisatie Test Aankoop uit België zeventien verschillende tandpasta’s onder de loep.

En wat blijkt? Twee derde van die tandpasta’s beschermt je tanden helemaal niet goed genoeg. Ook bevatten sommige tandpasta’s uit de test zelfs schadelijke ingrediënten. 

Bescherming tandpasta’s

Een goede tandpasta moet aan verschillende eisen voldoen. Zo moet het product tijdens het poetsen vlekken en tandplak verwijderen, voldoende fluoride bevatten (maar ook niet te veel) en de tandpasta mag het glazuur van je tanden niet beschadigen. Consumentenorganisatie Test Aankoop nam hiervoor de bescherming van zeventien tandpasta’s onder de loep, waaruit bleek dat maar liefst twee derde onvoldoende scoort. Slechts zes tandpasta’s voldeden aan de bovenstaande eisen. 

Te veel of te weinig fluoride

Fluoride is een belangrijk ingrediënt in tandpasta, omdat het je tanden verhardt en beschermt tegen zuuraanvallen. Hierdoor is de kans op gaatjes kleiner. Maar de hoeveelheid fluoride luistert nauw. Zo kunnen je tanden bij te veel fluoride verkleuren. Daarnaast laten sommige fabrikanten fluoride helemaal uit hun tandpasta weg, omdat het schadelijk zou kunnen zijn voor je gezondheid.

Echter is fluoride pas gevaarlijk als je hier een grote dosis tegelijkertijd van binnen zou krijgen; daarbij gaat het om meerdere tandpastatubes tegelijk. In dat geval kan het giftig zijn. De juiste dosis fluoride in tandpasta is voor volwassen vastgesteld op 1450 ppm (delen per miljoen). Uit het onderzoek van Test Aankoop blijkt dat weinig tandpasta’s hieraan voldoen. Zo bevatten Apivita en Elmex Anti Caries Professional te veel fluoride en vooral Everyday tandpasta met fluoride en Sensodyne Complete Protection te weinig fluoride. 

Schadelijke ingrediënten 

Naast fluoride trof Test Aankoop in veel van de tandpasta’s bedenkelijke stoffen aan. In de meeste tandpasta’s zat titaniumdioxide, een kleurstof die het product wit maakt. Hiervan zijn er vermoedens dat het kankerverwekkend kan zijn als je dit inademt. Alleen in Meridol, Denttabs en Oral-B zat geen titaniumdioxide. 

Lees ook: Waarom je na het tandenpoetsen nooit je mond moet spoelen met water

Te agressief 

Volgens de consumentenorganisatie voldeden zes tandpasta’s niet aan de eis om naast het schoonmaken van je tanden niet te agressief te zijn. Vooral de tandpasta van Oral-B zou veel te hard over je tanden schuren. 

De verpakking

Ook de verpakking van de zeventien tandpasta’s werd onderzocht op de impact op het milieu. Er werd onder andere gekeken of de verpakking overbodig was en schadelijke stoffen of microplastic bevat. Ook werd onderzocht hoeveel tandpasta er in de verpakking achterbleef. Vooral Colgate en Meridol bleken twee ingrediënten te bevatten die erg schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast bleken de verpakkingen van Sensodyne Complete Protection en Oral-B microplastic te bevatten. Ook zaten twaalf van de zeventien tandpasta’s in een onnodige kartonnen verpakking. Volgens Test Aankoop is er dus nog werk aan de winkel voor de fabrikanten. 

Dit is de beste tandpasta

Uit het onderzoek van Test Aankoop bleek dus dat twee derde van de geteste tandpasta’s onvoldoende scoort op bescherming. Volgens de test van de consumentenorganisatie kun je voortaan het beste voor Aquafresh gaan. Ook laat de organisatie weten dat de prijs van de tube geen indicatie is voor de kwaliteit. Op de tweede plek in de test is namelijk het huismerk-tandpasta van de Belgische supermarkt Delhaize geëindigd. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.          

Bron | Metronieuws, Test Aankoop
Beeld | Getty Images

Ook interessant