Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het geen zin heeft om te bellen voor een coronavaccinatie

waarom-je-niet-hoeft-te-bellen-voor-een-coronavaccinatie-margriet.jpg

Hoewel je eigenlijk een uitnodiging nodig hebt om je te kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus, hopen veel mensen tóch eerder aan de beurt te zijn: zij bellen met de GGD in de hoop om zo op een wachtlijst te komen. Volgens de GGD heeft het echter totaal geen zin om te bellen voor een coronavaccinatie.

Zij vragen mensen om nog even geduld te hebben en vooral níet te bellen voor een coronavaccinatie, omdat dit simpelweg niet loont.

“Geen zin om te bellen voor een coronavaccinatie”

De laatste tijd worden verschillende GGD-regio’s platgebeld door mensen die op een wachtlijst willen komen voor een coronavaccinatie. Ook bij het landelijke vaccinatie-afsprakennummer komen veel telefoontjes hierover binnen, maar volgens de GGD bestaat er helemaal geen wachtlijst en heeft het dus ook geen zin om te bellen voor een coronavaccinatie.

Lees ook: Coronavaccinatie gehad, en dan? 5 veelgestelde vragen beantwoord

Controle via BSN-nummer

De NOS liet gisteravond nog weten dat het verschillende mensen is gelukt om zonder een uitnodiging tóch een afspraak te maken voor de prik. “Dit is voordringen en absoluut niet de bedoeling,“ zo laat een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Het heeft volgens de GGD geen zin om te bellen als je geen uitnodiging hebt gehad. “Wij controleren via het bsn-nummer of mensen daadwerkelijk voor een vaccinatie in aanmerking komen. Ben je jonger dan 80 jaar of geen zorgverlener, dan word je nu nog niet gevaccineerd.”

Wat gebeurt er met vaccins die ‘over’ zijn?

Van de tienduizenden prikken die dagelijks worden gezet, zijn er volgens de GGD op dagbasis soms een paar ‘over’. Dit komt bijvoorbeeld doordat mensen niet zijn komen opdagen voor de prik. Om ervoor te zorgen dat deze vaccins niet worden verspild, gaan ze naar personeel van het GGD dat zich hiervoor heeft aangemeld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | NOS
Beeld | Getty

Ook interessant