Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

6 manieren om bedwantsen te voorkomen en te bestrijden

zes-manieren-om-bedwantsen-te-voorkomen-en-te-bestrijden.jpg

Volgens het Kennis-en Adviescentrum Dierplagen (KAD) hebben hotels en airbnb’s steeds vaker last van bedwantsen. Via koffers en kleding verplaatsen ze zich van de ene naar de andere ruimte én, als je niet oppast, naar jouw slaapkamer! Zó kun je die bloedzuigende parasieten bestrijden en voorkomen.

Hoeveel last Nederland precies heeft van bedwantsen, ook wel bedluizen genoemd, is nog niet echt duidelijk, vertelt directeur Bastiaan Meerburg van het KAD aan het AD. Wel ziet hij dat zijn ‘bedwantscursussen’ steeds sneller vol zitten en er steeds meer vraag naar is onder ongediertebestrijders en hoteleigenaren. Zelfs de meest luxe hotels kunnen er last van hebben.

We reizen steeds vaker

De opmars van de bedwantsen is een wereldwijd probleem en een gevolg van het feit dat mensen steeds meer reizen, aldus de directeur. Daardoor kunnen de parasieten lekker regelmatig mensenbloed zuigen en zich vaker via koffers en kleding verplaatsen. Ook naar jouw huis en slaapkamer! En als ze daar eenmaal je matras hebben gevonden, kom je niet zo gemakkelijk meer van ze af. Zo kunnen de piepkleine beestjes zich heel goed op onverwachte plekken verstoppen, zoals achter plinten, het behang, in je fotolijstjes en tussen je kleding in de kast. En overdag zie je ze niet, want ze zijn alleen ’s nachts actief.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Zes tips tegen bedwantsen

Bedwantsen zijn ongevaarlijk, ze kunnen geen ziektes verspreiden. Maar ze kunnen wel rode, jeukende plekjes op je huid veroorzaken. En het is natuurlijk hartstikke vies, van die bloed zuigende beestjes in je bed! Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je de bedwantsen meeneemt naar jouw slaapkamer. Deze bijvoorbeeld:

Koffer

Zet, als je de slaapkamer van je vakantieadres voor het eerst binnenkomt, je koffer nóóit op of direct naast het bed, maar zet hem zolang in de badkamer op de tegels. Zo voorkom je dat er eventuele bedwantsen in je koffer kruipen.

Bed controleren

Controleer vervolgens eerst het bed van je vakantieaccommodatie. Check op kleine donkerbruine of rode vlekjes in het matras of op het beddengoed. Volgens het RIVM kun je een plaag herkennen aan een donkere of zwarte verkleuring van de zoom van het matras, veroorzaakt door uitwerpselen en velletjes, die de insecten afwerpen als ze groter worden.

Gebruik je neus!

Bedwantsen geven een aparte geur af die je kunt typeren als zoete amandel of koriander. Volgens het RIVM vinden sommige mensen de bedwantsen ruiken naar vieze was….(!)

In de vriezer ermee

Heb je het vermoeden dat je het insect hebt meegenomen van je vakantieadres? Pak je koffer buiten uit, was al je kleren direct op minimaal zestig graden en stop ze bij voorkeur daarna ook nog in de droger. Andere spullen, zoals boeken en souvenirs, kun je een week in de vriezer leggen. Dat doodt de bedwantsen en hun eitjes ook. Kleren die echt niet gewassen kunnen worden, kun je dus ook een week in de vriezer stoppen.

Maak bagage schoon

Randen en naden van koffers en tassen kun je het best even goed schrobben met heet water, of gebruik een stoomreiniger. Kleinere tassen kunnen ook een weekje in de vriezer.

Schakel hulp in

Onverhoopt toch een bedwants gespot in de slaapkamer? Schakel een professioneel dierplaagbestrijdingsbedrijf in. Dit is de duurste, maar beste methode, adviseert het RIVM. Ga niet zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag. De bedwants kan ongevoelig zijn of worden voor die middelen. 

Bron | AD, RIVM

Foto | iStock

Ook interessant