Nieuws

Bah! Een vlieg op je stokbroodje. Kun je het nu nog eten?

vlieg.jpg

In de zomer eten we weer lekker vaak buiten. Maar wat doe je als er een vlieg op je stokbroodje landt? Kun je je broodje dan nog gewoon opeten, of is het beter om hem meteen weg te gooien? 

Volgens de Britse krant Metro lijkt weggooien wel zo verstandig. Zo blijkt uit onderzoek van de Univeriteit van Florida dat de gemiddelde huis-tuin-en-keukenvlieg meer soorten ziekteverwekkers bij zich draagt dan tot nu toe werd gedacht.

‘Maar één seconde nodig’

“Ze hoeven je voedsel maar één seconde aan te raken om de bacteriën van alle vieze dingen waarmee ze in aanraking zijn gekomen, via hun pootjes en haartjes over te dragen,” waarschuwt een ongediertebestrijder in de krant. “En aangezien vliegen ernstige ziektes zoals cholera en tyfus kunnen verspreiden, is het waarschijnlijk beter om niets meer te eten wat ze hebben aangeraakt.”

De expert Voedselveiligheid: niks aan de hand

Toch hoeven we ons volgens Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedselcentrum, niet zo’n zorgen te maken. “Dit advies gaat wel erg ver,” stelt zij gerust. “Het klopt dat vliegen ziekteverwekkende bacteriën kunnen overbrengen. Daarom is het belangrijk om ze zo veel mogelijk uit de buurt van voedsel te houden. Maar het is niet nodig om gelijk je eten weg te gooien als er een vlieg op landt. De hoeveelheid bacteriën die een vlieg kan overdragen is over het algemeen veel te klein om er ziek van te worden. Bacteriën hebben vaak tijd nodig om zich te vermenigvuldigen tot ziekmakende aantallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je bederfelijk voedsel langere tijd bij kamertemperatuur bewaart.”

Hygiëne wel belangrijk

Zelfs mensen die gevoeliger zijn voor een voedselinfectie, zoals ouderen, jonge kinderen, zwangeren en mensen met een verzwakt afweersysteem, zullen niet gelijk ziek worden van één vlieg op het eten, aldus Van der Vossen. “Wel is hygiëne erg belangrijk. Houd de keuken schoon, was je handen en houd bederfelijk eten goed gekoeld. En houd vliegen zo veel mogelijk buiten de deur.”

Beeld |  iStock

Ook goed om te weten

Bekijk ook:

Ook interessant