Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit kun je doen als je baas je dwingt om nu vakantiedagen op te nemen

vakantiedagen.jpg

Heeft jouw baas je vriendelijk doch dringend gevraagd om nu je vakantiedagen op te nemen? Je bent niet de enige. Steeds meer werkgevers vragen hun personeel om vakantiedagen op te nemen tijdens de coronacrisis. Bij vakbonden CNV en FNV zijn hierover de afgelopen weken allerlei vragen en klachten binnengekomen.

De klachten zijn afkomstig van werknemers die niet blij zijn met het verzoek van hun baas.

Vakantie afdwingen kan niet zomaar

Toch hoef je hier volgens arbeidsjurist Pascal Besselink van Das helemaal geen gehoor aan te geven. “Vakantiedagen vinden overeenkomstig de wensen van de werknemer plaats. De werkgever kan dat niet afdwingen.” Bij ADV (arbeidsduurverkorting)-dagen, waar wettelijk niets over is afgesproken, is dit anders. “Maar als het gaat over vakantiedagen, kan er in overleg een hoop. Maar afdwingen niet.”

Salaris wel of niet uitbetalen?

Wat veel mensen zich ook afvragen, is of ze recht hebben op salaris als ze door het coronavirus niet meer kunnen werken. Volgens Achmea Rechtsbijstand wel: als er door het coronavirus onvoldoende werk is of als je werkgever genoodzaakt is om de zaak tijdelijk te sluiten, dan moet hij of zij gewoon het salaris van de werknemers doorbetalen. Als dit in de arbeidsovereenkomst of cao is afgesproken, kunnen in deze situatie wel min-uren opgebouwd worden. De werknemer moet deze uren dan op een later moment inhalen, als dat redelijk is.

Vakantiegeld niet meer uitbetalen

Maar hoe zit het eigenlijk met vakantiedagen die je wél al had aangevraagd, maar die je nu niet meer kunt gebruiken? En mag je werkgever zomaar weigeren om je vakantiegeld nu uit te betalen? In dit artikel kun je antwoorden vinden op dit soort vragen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Achmea Rechtsbijstand, BNR
Beeld | iStock

Ook interessant