Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Oppassen: de Aziatische hoornaar is alweer meerdere keren gespot in Nederland

aziatische-hoornaar.jpg

Voor mensen met een wespenfobie hebben wij helaas niet zulk goed nieuws: de Aziatische hoornaar, ook wel bekend als ‘reuzenwesp’, is dit jaar al meerdere keren gespot in Nederland. De wesp is al opgedoken in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland.

Het is de eerste keer dat de megawesp werd gezien in Limburg.

Exotisch diersoort

De Aziatische hoornaar is bepaald geen lieverdje: hij eet namelijk veel bijen en andere insecten op. Hierdoor is het dier in 2016 ook op de zogeheten Europese Unielijst geplaatst, een overzicht van 66 exotische diersoorten die zich niet in Europa mogen verspreiden.

Bestrijding

Nu er weer meldingen zijn binnengekomen van de exotische wesp, moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dan ook in actie komen. De provincie is verantwoordelijk voor bestrijding van het ongedierte. De organisatie Stop invasie exoten heeft laten weten dat de nesten van de reuzenwesp inmiddels zijn vernietigd.

Lees ook
Koppel woont jarenlang met bijennest in huis: ‘Honing eruit door plafond’

Foto van maken

Mocht je nu denken dat je Aziatische hoornaar hebt gespot, dan is het belangrijk om te proberen om daar een foto van te maken en deze op waarneming.nl te plaatsen. Dan kan er namelijk beoordeeld worden of het daadwerkelijk om een Aziatische hoornaar gaat en kan het nest opgespoord en vernietigd worden.

Is de Aziatische hoornaar gevaarlijk?

Hoewel andere insecten niet veilig zijn voor de Aziatische hoornaar, hoeven wij niet zo bang te zijn voor de wesp. Volgens Theo Zeegers van Stichting EIS (het kenniscentrum voor insecten) vliegen ze ons gewoon voorbij. “Ze zijn minder agressief dan de normale limonadewesp”, zo laat hij aan RTL Nieuws weten. Wel is het belangrijk om te weten dat de steek van een hoornaar stukken pijnlijker is dan die van een gewone wesp.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland, RTL Nieuws.
Beeld | iStock

Margriet 31

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant