Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bewezen: avondmensen hebben deze (slechte) eigenschap met elkaar gemeen

avondmensen-hebben-deze-slechte-eigenschap-met-elkaar-gemeen.jpg

Sommige mensen zijn ’s ochtends op hun best, terwijl andere mensen juist ’s nachts helemaal opleven. Behoor jij tot deze laatste groep en ben je dus een echt avondmens? Dan hebben wij slecht nieuws voor je. Avondmensen bewegen namelijk aanzienlijk minder dan ochtendmensen.

Mensen die laat naar bed gaan, zouden ook twintig à dertig minuten minder per dag bewegen dan vroege vogels. Dat blijkt uit een nieuwe Finse studie.

Grote groep proefpersonen

Voor het onderzoek van de University of Oulu in Finland werden meer dan 5.000 proefpersonen onderworpen aan een reeks medisch tests en vragenlijsten. Elke deelnemer kreeg ook een smartwatch die ze twee weken lang moesten dragen. Op die manier konden de wetenschappers alle fysieke activiteiten van de personen volgen.

Lees ook: Zó weet je welk slaapritme het best bij jou past

Duidelijk verschil bij avondmensen

En wat bleek? Mensen die tot laat in de avond op bleven, bewogen aanzienlijk minder dan de rest. En dit verschil bleek ook stand te houden als er rekening werd gehouden met de beroepen, de sociaal-economische status en de algehele gezondheid van de Finnen. Het is overigens niet zo dat de ochtendmensen meer bleken te sporten. Ze zaten gewoon minder vaak stil. Bij mannen komt het neer op een gemiddeld verschil van 30 minuten, bij vrouwen 20 minuten.

Invloed van slaaptype op je leven

“Deze studie bevestigt dat slaaptypes een verrassende invloed kunnen hebben op de rest van ons leven,” zo reageert Laura Nauha, doctoraatsstudent aan de University of Oulu en hoofdauteur van deze studie. “Het bepaalt niet alleen hoe makkelijk je ’s ochtends uit je bed kunt komen, maar blijkbaar ook hoe vaak je beweegt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant