Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Avondkok verlengd, maar kabinet bereidt wel déze versoepelingen voor

avondklok-verlengd-versoepelingen-coronamaatregelen-persco.jpg

Premier Rutte en minister De Jonge geven morgen, maandag 8 maart, weer een nieuwe persconferentie. Hoewel een groot deel van Nederland snakt naar versoepelingen, is het daar volgens deskundigen echt nog te vroeg voor. Dat betekent dat de avondklok opnieuw wordt verlengd en er vanaf volgende week minimale tot geen versoepelingen komen. Maar er is wellicht een klein lichtpunt.

Het demissionair kabinet is namelijk wel druk bezig met de voorbereidingen voor grotere versoepelingen voor over drie weken. 

Weinig versoepelingen en de avondklok verlengd 

Voorlopig zou de lockdown met de avondklok tot 15 maart gelden. Maar er is volgens deskundigen nog geen ruimte om het pakket aan coronamaatregelen na die datum al los te laten. Hoewel de besluiten hierover nog niet definitief zijn en er maandag nog een crisisoverleg plaatsvindt, zullen er volgens NOS tijdens de persconferentie geen verdere versoepelingen worden aangekondigd en zal ook de avondklok worden verlengd naar 30 maart. Tijdens de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart zullen er geen boetes uit worden gedeeld voor het overtreden van de avondklok als je kunt aantonen dat je na 21.00 uur nog buiten bent vanwege het uitbrengen van je stem of als je bij het stembureau werkt. 

Mochten de cijfers vóór 30 maart toch aanzienlijk verbeteren, dan kan het demissionair kabinet alsnog een eerdere datum opstellen voor versoepelingen van de coronamaatregelen. Toch lijkt het er voorlopig nog op dat dit pas vanaf de laatste week van maart mogelijk zal zijn. 

Terrassen eindelijk open? Voorbereidingen voor versoepelingen eind maart

De komende weken is er hoogstwaarschijnlijk nog weinig aan versoepelingen mogelijk, maar het demissionair kabinet heeft wel laten weten dat zij voorbereidingen zullen treffen om over drie weken de teugels iets meer te laten vieren. Uiteraard op voorwaarde dat de besmettingsaantallen afnemen. In dat geval wil het demissionair kabinet hoogstwaarschijnlijk de terrassen openen, buitensporten in kleine groepen voor mensen van alle leeftijden mogelijk maken en het hoger onderwijs (gedeeltelijk) heropenen. 

Lees ook:
Sneltesten voor corona binnenkort al te koop bij drogist

Versoepelingen voor niet-essentiële winkels 

Op dit moment is het mogelijk om te winkelen op afspraak bij niet-essentiële winkels. Op dit beleid kwam veel kritiek, omdat het voor grote ketens lastig is dat er maar twee personen per verdieping aanwezig mogen zijn binnen een bepaald tijdslot. Daarom wil het demissionair kabinet kijken of er een maximaal aantal mensen per vierkante meter kan worden vastgesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer deze aanpassing in zal gaan. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.           

Bron | NOS, RTL Nieuws, NU.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant