De avondklok moet per direct worden opgeheven: dat heeft de rechter bepaald in een rechtszaak die is aangespannen door de stichting Viruswaarheid.
Het opheffen van de avondklok gaat per direct in. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is een hoger beroep in de zaak wel mogelijk.
‘Avondklok is onwettig’
De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank van Den Haag was de avondklok geen noodsituatie âzoals het geval is bij een dijkdoorbraakâ. Het invoeren van de avondklok is daarom, volgens de rechtbank, onwettig en moet worden opgeheven.
Geen sprake van ‘superspoed’
Doordat er vooraf over de maatregel werd gesproken, is er geen sprake meer van âsuperspoedâ, aldus een woordvoerder van de rechtbank. âDe rechter heeft meegewogen dat er sprake is van een pandemie, dat er sprake is van een virus dat ook muteert, en de grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorgen en moeilijke beslissingen. Maar ook, en juist de ingrijpende, maatregelen, zoals de avondklok, moeten op een goede wet gebaseerd zijn,â aldus de woordvoerder.
Onbekend wat directe gevolgen zullen zijn
Minister Grapperhaus van Justitie laat in een eerste reactie weten de uitspraak te bestuderen. Het is nog niet bekend wat de directe gevolgen van de uitspraak zijn en wat er gebeurt met de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok. Het is niet mogelijk om het opheffen van de avondklok uit te stellen door het aantekenen van een hoger beroep. Het is ook nog niet bekend of daartoe wordt besloten.