Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo zou de mogelijke avondklok in Nederland er ongeveer uit gaan zien

zo-zou-de-mogelijke-avondklok-in-nederland-er-ongeveer-uit-gaan-zien.jpg

Sinds het weekend wordt er al over gesproken: een mogelijke avondklok in Nederland. Met zo’n avondklok hopen het OMT en het kabinet besmettingen van het coronavirus verder in te perken door contact tussen mensen te ontmoedigen.

Maar hoe zou zo’n avondklok in Nederland er dan uit gaan zien? Tijdens de persconferentie dinsdagavond wilde premier Rutte er nog niets over zeggen, maar uit een eerder discussiestuk kunnen al wel wat details opgemaakt worden.

Discussiestuk van NCTV

Hoewel Nederland tot nu toe elke keer voor andere maatregelen gekozen heeft, is het niet de eerste keer dat er gesproken wordt over een avondklok in ons land. Half december kwam het bijvoorbeeld ook al aan de orde. In het zondagse overleg in het Catshuis tussen de belangrijkste schakels tijdens deze coronacrisis had de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) uitgewerkt hoe zo’n avondklok eruit zou kunnen zien. Hoewel het gaat om een zogenoemd discussiestuk en premier Rutte nog geen details bekend wilde maken, geeft het wel inzicht in hoe de avondklok in Nederland geregeld zou kunnen worden.

De avondklok in Nederland

Wanneer in Nederland een avondklok ingevoerd wordt, zou deze volgens de bron kunnen gelden tussen 20.00 uur en 04.00 uur. In die periode geldt een “verbod op vertoeven in open lucht”; alleen noodzakelijke reizen zijn dan toegestaan. Volgens de NCTV is het doel van de avondklok “het beperken van sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren en het ondersteunen van de handhaafbaarheid van de coronamaatregelen“. Door de begintijd van 20.00 uur blijven mensen naar verwachting aanzienlijk meer thuis.

Uitzonderingen

Wel zijn er een aantal redenen om toch de straat om te gaan, die ook genoemd worden in het discussiestuk. Geldige redenen om toch de straat op te gaan zijn bijvoorbeeld reizen naar werk, medische hulp aan mens of dier, hulp voor hulpbehoevende personen, het uitlaten van een huisdier, heen- of terugreis naar het buitenland of wanneer een calamiteit zich voordoet. Maar als je naar buiten gaat, heb je wel een officieel formulier nodig waarop staat waarom je buiten bent. Als het gaat om een reis naar werk, heb je een werkgeversverklaring nodig voor je tripje.

Ga je naar buiten zonder legitieme reden? Dan is nog niet precies bekend wat er gebeurt. Dat moet volgens de NCTV vastgesteld worden door het Openbaar Ministerie, maar wordt nog niet besproken in het discussiestuk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Margriet 04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Bron | NOS, NCTV
Beeld | Getty Images

Ook interessant