Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom een avondklok voor sommige mensen gevaarlijk kan zijn

waarom-een-avondklok-voor-sommige-mensen-gevaarlijk-kan-zijn.jpg

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond maakt zich ernstige zorgen over een eventueel aanstaande avondklok in het gebied. In een interview met het AD laat de organisatie weten dat een dergelijke maatregel gevaarlijk kan zijn voor bepaalde mensen omdat ze minder goed hulp kunnen zoeken.

“Als mensen in onveilige situaties het gevoel hebben dat ze niet naar buiten mogen, dan lopen de spanningen op”, zo vertelt Debbie Maas, bestuurder van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, aan de krant.

Avondklok gevaarlijk

De organisatie zou willen dat de overheid een uitzondering maakt voor mensen bij wie de spanningen thuis hoog oplopen. “Dan geef je erkenning dat het moeilijk kan zijn thuis. En bied je de mogelijkheid om even uit elkaar te kunnen, omdat het gewoon echt niet gaat.” De afgelopen maand heeft de organisatie al een flinke toename gezien in het aantal meldingen van geweld thuis. “Heftige en schrijnende situaties, waarbij iemand volledig in elkaar is geslagen. Kinderen die mishandeld worden, zelfs zo ernstig dat er breuken ontstaan.”

Lees ook: Een regionale avondklok: voor welke dingen mag je dan nog wél naar buiten?

‘Sluitingen van scholen niet zonder gevaar’

Ook een sluiting van scholen kan volgens de organisatie vervelende gevolgen hebben.  “Bij veel ruzie thuis is een school een veilige haven waar je tot rust kunt komen.” Daarnaast is school volgens Maas een belangrijke plek om mishandeling te signaleren.

Nog geen duidelijkheid over avondklok

Het is overigens nog niet duidelijk of er een avondklok gaat komen. Premier Rutte gaf in zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag aan dat Nederland niet ‘de luxe’ heeft om een avondklok uit te sluiten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant