Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Eerste Kamer stemt in: de avondklok blijft van kracht

avondklok-blijft-van-kracht.jpg

De afgelopen week leek het er even op dat de avondklok vroegtijdig zou worden opgeschort. De actiegroep Viruswaarheid spande een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat, en won: de avondklok bleek onwettig en werd per direct opgeheven. Al duurde dat niet lang. De Staat ging in hoger beroep en er moest een nieuwe avondklok-wet komen. En daar heeft de Eerste Kamer inmiddels mee ingestemd. Dat betekent dat de avondklok voorlopig nog van kracht blijft. 

Tot en met deze datum moeten we voorlopig nog na 21:00 uur binnenblijven. 

Avondklok blijft van kracht

De afgelopen week bestond er veel discussie en verwarring over de wet waarop de avondklok is gebaseerd. Dit is namelijk de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), die bedoeld is voor acute noodsituaties. Bijvoorbeeld bij een dijkdoorbraak. Doordat voorafgaande aan het invoeren van de avondklok al uitgebreid over de maatregel is gedebatteerd is er geen sprake meer van ‘superspoed’. Daarmee werd de avondklok voor heel even per direct opgeheven, maar het demissionair kabinet wist via een andere gerechtelijke uitspraak de avondklok voorlopig in stand te houden. 

Mocht het gerechtshof van Den Haag in het hoger beroep alsnog een streep zetten door de avondklok, op basis van de Wbbbg, dan heeft het kabinet een wet klaarliggen met stevigere juridische onderbouwing. 

Eerste kamer stemt in

En met die nieuwe avondklok-spoedwet heeft de Eerste Kamer inmiddels ingestemd. Daarbij gingen 45 van de 58 aanwezige senatoren akkoord met de nieuwe wet. De dag daarvoor had de Tweede Kamer zijn steun voor de nieuwe spoedwet al uitgesproken. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn laat weten dat het wetsvoorstel daarmee is aanvaard. 

Lees ook: Rutte roept iedereen op om zich tóch aan de avondklok te houden

Afschaffing avondklok en versoepelingen

Door de nieuwe avondklok-wet blijft de avondklok in principe nog tot in de ochtend van 3 maart van kracht. Aanstaande dinsdag zal het demissionair kabinet bekend maken of er al ruimte is voor mogelijke versoepelingen en of de avondklok wel of niet zal worden verlengd. 

Avondklokboetes mogelijk ongeldig 

Het gerechtshof doet op vrijdag 26 februari uitspraak over het wel of niet afschaffen van de avondklok, en tot die tijd blijft de maatregel gehandhaafd. En ook een nieuwe wet om de avondklok alsnog voort te zetten ligt dus al klaar. Toch blijft het hoger beroep wel van belang. Het zou namelijk consequenties kunnen hebben voor de avondklokboetes die er de afgelopen weken zijn uitgedeeld. Als de avondklok op basis van de oude spoedwet ook in het hoger beroep onwettig blijkt, zijn de boetes van de afgelopen weken mogelijk ook ongeldig. De politie schreef de afgelopen weken al zo’n tienduizenden boetes uit voor het overtreden van de avondklok. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.         

Bron | NOS, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant