Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Autovakantie gepland? Dít zijn tot nu toe de regels per vakantieland

autovakantie.jpg

Voor veel mensen is het idee van een autovakantie momenteel een stuk aantrekkelijker dan een vliegvakantie. Toch is er nog veel onduidelijkheid wat betreft de regels. Want hoe zit het precies als je met meerdere mensen in een auto stapt in verschillende landen?

Wij leggen het je hier uit.

Regels in Nederland

De regels in Nederland zijn eigenlijk heel duidelijk: als je niet tot hetzelfde huishouden behoort, zul je anderhalve meter afstand moeten houden. Op deze regel zijn geen uitzonderingen mogelijk, maar desondanks is het niet strafbaar om in de auto te zitten met twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Drie personen of meer die niet tot hetzelfde huishouden behoren en toch in één auto zitten, kunnen wel een boete krijgen. Er is echter één uitzondering: kinderen onder de twaalf jaar die niet tot hetzelfde huishouden behoren, mogen wel worden vervoerd.

Lees ook
Dít mag je niet vergeten voordat je op autovakantie gaat

Regels in het buitenland

Wat de regels in het buitenland zijn als het gaat om reizen in een auto, is nog niet helemaal duidelijk. Een team van ANWB is al dagen bezig om de regels per land op een rijtje te zetten, maar dit is wat ze tot nu toe weten over de regels in de meest populaire vakantiebestemmingen:

  • België: hier mag je met maximaal twee personen in een voertuig zitten, tenzij het uit eigen huishouden is.
  • Frankrijk: hier moet je een mondkapje op in de auto als je niet uit één huishouden komt, maar er is geen maximum op het aantal personen per auto.
  • Duitsland: van dit land zijn nog geen regels bekend.
  • Luxemburg: als je hier reist met mensen buiten je eigen huishouden, dan is een mondkapje in de auto verplicht.
  • Italië: als je hier in een auto zit met personen die niet tot je eigen huishouden behoren, moet je een afstand bewaren van minimaal een meter én een mondkapje dragen. Alleen de bestuurder mag voorin zitten en er mogen maximaal twee personen per zitrij zitten.
  • Oostenrijk: als je hier met mensen in een auto zit die niet tot je eigen huishouden behoren, moet je afstand bewaren. In een bus mag je hier met maximaal twee personen op een rij zitten en mondkapjes zijn verplicht.

Lees ook
Olé! We mogen eerder dan verwacht weer op vakantie naar Spanje

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant