Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo bescherm je je auto tijdens de jaarwisseling het best tegen vuurwerk

auto-vuurwerk.jpg

Tijdens de jaarwisseling gaat er om middennacht behoorlijk wat vuurwerk de lucht in. En dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, ook je auto kan hier flink onder te lijden hebben. Gelukkig kun je deze schade zoveel mogelijk beperken door vooraf een aantal maatregelen te nemen.

Schade tijdens nieuwjaarsnacht voorkomen

Een simpel rotje of een wegschietende vuurpijl kunnen je auto flink beschadigen. Niet alleen kunnen er deuken of krassen in het lak ontstaan. Het kan ook gebeuren dat je hele auto uitbrandt doordat er een brandend stukje vuurwerk net verkeerd terecht komt. Wil je de schade tijdens de nieuwjaarsnacht voorkomen? Dan is het verstandig om nu alvast een aantal maatregelen te nemen.

Auto wassen vóór het vuurwerk

Is je auto toe aan een flinke wasbeurt? Zet hem dan op oudjaarsdag nog maar even lekker in het sop. Je zou het misschien niet verwachten, maar het is beter om dit nu te doen dan na de jaarwisseling. Schone auto’s met gladde lak en een goede waslaag bieden namelijk een betere bescherming tegen ronddwarrelende kruitresten. Stel je de wasbeurt toch uit tot 1 januari? Spoel de auto dan eerst zorgvuldig af. Kruitresten blijven namelijk makkelijk op vieze auto’s plakken. Wanneer je de auto vervolgens direct gaat wassen kan dit voor extra krassen zorgen.

Kies je parkeerplek met zorg

Daarnaast is het verstandig om op oudejaarsdag even iets meer aandacht te schenken aan de plek waar je je auto neerzet. Woon jij in een krappe straat waar weinig ruimte is en waar veel vuurwerk wordt afgestoken? Dan doe je er waarschijnlijk verstandig aan om je wagen een paar dagen verder weg te parkeren. Wil je geen risico nemen? Zet je auto dan in een overdekte parkeergarage. Ook bij tankstations en bejaardentehuizen wordt vaak weinig tot geen vuurwerk afgestoken.

Vermijd nachtelijke ritjes

Wil je na het feestelijke moment om 00.00 uur nog even een bezoekje brengen aan vrienden of kennissen in de buurt? Probeer dan zo min mogelijk zelf te gaan rijden en maak gebruik van taxi’s of een fiets. Sommige feestgangers gaan nog tot in de late uurtjes door met knallen en ook dronken feestvierders kunnen je auto flink beschadigen.

Oppoetsen

Ontdek je op nieuwjaarsdag dat er ondanks alle maatregelen toch wat vuurwerkplekken op je auto zitten? Controleer dan eerst goed of het gaat om schade of rooksporen. Deze laatste zijn te herkennen aan een de zwartbruine verkleuring van de laklaag. Deze kun je over het algemeen met een goed poetsmiddel makkelijk zelf verwijderen. Controleer in dat geval wel eerst even de buitentemperatuur. Wanneer het te koud is, kan het zijn dat je de vlekken minder goed weg krijgt.

Lees ook

Waarom je tijdens de jaarwisseling goed moet checken of je deur op slot is

Bron| AD
Beeld| iStock

Ook interessant