Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Staat jouw auto stil? Gebruik ‘m alsnog één keer per week om déze reden

auto.jpg

Nu we vooral thuiszitten en amper nog de deur uitgaan, is de kans groot dat jouw auto dagenlang of misschien zelfs wekenlang stilstaat. Fijn voor het milieu natuurlijk, maar voor je auto is het wat minder. Hoe langer je auto stilstaat, hoe sneller er problemen kunnen ontstaan met de accu, banden, remmen en de brandstof in de tank.

Het is daarom verstandig om één keer week alsnog de auto te pakken, al is het maar voor een kleine boodschap. “We moeten toch allemaal boodschappen doen en een rit van een kwartier heen en een kwartier terug is al voldoende. Dat is ook het advies van onze Wegenwacht,” zo vertelt Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB, aan het AD.

Accuproblemen

Als je auto langer dan drie weken stilstaat, dan zou de accu uitgeput kunnen raken. Een auto heeft namelijk stille verbruikers, zo legt Van der Drift uit: “dit zijn slapende componenten die door de accu van stroom voorzien moeten blijven, anders werken ze niet meer. Zelfs het simpelste klokje in een auto zorgt al voor een kleine stroomafname. Stel dat het zover komt dat we misschien wel anderhalve maand of langer niet kunnen rijden, dan kan er een accuprobleem ontstaan.”

Lees ook: oppassen met coronavirus, dít zijn de vaakst besmette delen van de auto

Voorkomen van accuproblemen

Gelukkig kun je hier volgens Van der Drift eenvoudig iets aan doen: “In theorie zou je de accu uit de auto kunnen halen, maar met zoveel elektronica aan boord verlies je daardoor in één klap heel veel van je instellingen en dat is niet slim bij moderne auto’s. Een beter idee is het om een druppellader aan de accu te hangen. Dan kan de accu gewoon in de auto blijven en wordt hij toch heel langzaam opgeladen.”

Voorkom ‘vierkante banden’

Toch is het niet alleen je accu die wat extra zorg kan gebruiken. Ook je banden kunnen wel wat aandacht gebruiken. Als je banden langere tijd op dezelfde plek staan, kan het onderste deel afgevlakt raken, wat leidt tot zogenaamde ‘vierkante banden’. Om dit te voorkomen kun je volgens de ANWB het beste de bandendruk iets verhogen. Breng hiervoor 0,5 bar meer druk in de band aan dan is voorgeschreven voor jouw auto. Hierdoor zakt de band iets minder door op één punt en voorkom je dat er een vlakke kant ontstaat.

Remmen

Ook voor je remmen is het niet goed om langere tijd stil te staan. Hoe langer je auto ongebruikt blijft, hoe groter de kans dat de remmen op ten duur ‘vast’ komen te zitten. Van der Drift: “De remschoentjes die ervoor zorgen dat de auto op de handrem blijft staan, zouden zich een beetje kunnen hechten aan het materiaal, alsof ze bij wijze van spreken vastgevroren raken. Maar dan hebben we het echt over een periode van langer dan een maand. In het extreemste geval krijg je de auto dan niet meer van zijn plek. In veruit de meeste andere gevallen springt de ‘verkleving’ automatisch los op het moment dat je wegrijdt en lost het probleem zich vanzelf meteen op.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant