Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Man (46) was jarenlang dronken terwijl hij geen druppel alcohol dronk

door-auto-brewery-syndrome-wordt-je-dronken-zonder-alcohol-in-je-lijf.jpg

Je zou maar een alcoholtest in de auto moeten doen en te horen krijgen dat je zo’n elf glazen alcohol in je bloed hebt, terwijl je geen druppel hebt gedronken. Het overkwam een 46-jarige Amerikaanse man.

De politie wilde eerst niet geloven dat de man niet gedronken had.

‘Auto-brewery syndrome’

De man stond voor een raadsel en besloot in het ziekenhuis tests te laten doen. Hier bleek dat hij aan het auto-brewery syndrome lijdt, een aandoening waarbij het lichaam voedsel omzet in alcohol. Deze aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. Er bevinden zich dan bepaalde schimmels en gist in de darmen die omgezet worden in alcohol.

Alcohol in lichaam

Om zeker te weten of ze de diagnose auto-brewery syndrome konden stellen, deed het ziekenhuis een test. Ze lieten de man voedsel eten met veel koolhydraten, waarna de alcohol in zijn bloed werd gemeten. Acht uur later bleek de man zo’n drie tot vijf eenheden alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn lichaam werkte als een brouwerij: koolhydraten werden in zijn darmen omgezet naar alcohol.

Jarenlang dronken

Onderzoekers denken nu dat de aandoening waarschijnlijk vaker voorkomt dan we denken, maar dat het te weinig ontdekt wordt. In het geval van deze man was het toeval dat hij de alcoholtest moest doen. Helemaal ongevaarlijk is de aandoening niet. De man was jarenlang dronken zonder het zelf door te hebben, waardoor hij last had van geheugenverlies, depressies en agressiviteit. Gelukkig konden de klachten van de man makkelijk verholpen worden door middel van een anti-schimmelmedicijn.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant