Nieuws

Waarom je nu vaker een aubergine op je boodschappenlijstje zou moeten zetten

waarom-je-nu-vaker-een-aubergine-zou-moeten-kopen.jpg

Nederlandse auberginetelers zitten momenteel met enorme overschotten nu restaurants niet voor 100 procent kunnen draaien en de export nihil is. Ontzettend zonde natuurlijk, want de aubergine is veelzijdig, gezond en altijd goed geprijsd. En hij wordt massaal in ons land geteeld.

Als de auberginetelers de crisis niet doorkomen, waar moeten we dan de aubergines vandaan halen? Probeer daarom wat vaker aubergines op het menu te zetten.

Export aubergine ligt stil

Één van de vijftien auberginetelers van Nederland is Ted van Luijk. Hij vertelt aan NU.nl dat de export nu vrijwel stil ligt en hij een groot deel van zijn oogst moet weggooien. Langs de weg probeert hij middels een stalletje een deel van zijn omzetverlies goed te maken.

Lees ook: Smullen: zo maak je deze kikkererwten-auberginesoep met cashewnotenroom

Smaakmaker

Aubergine is een echte smaakmaker, vertelt Martijn Korving, culinair ontwikkelaar en chef-kok, aan NU.nl. Hij geeft tips om je aubergine zo lekker mogelijk te maken. Want je wilt de aubergine niet gortdroog of halfrauw gegrild op je bord. Hoe je dit voorkomt? Je kunt de groente inkwasten met olie en de grillpan goed warm laten worden. Bak iedere kant 2 minuten en marineer pas ná het grillen met azijn, olie, kruiden en specerijen. Op deze manier neemt de aubergine beter de smaken op.

Bereiden op verschillende manieren

De aubergine heeft hitte, vet en tijd nodig om deze goed te bereiden, legt Korving uit. Naast grillen kun je hem ook stoven, (roer)bakken, barbecueën, branden, poffen en zelfs frituren. Omdat de aubergine veel vet opneemt, moet er te allen tijde een klein laagje olie in de pan liggen. Dit zorgt ervoor dat er een krokant laagje ontstaat met extra veel smaak. Let er ook op dat je hem niet te vroeg uit de pan haalt. Zorg ervoor dat alle kanten mooi diepbruin zijn en de binnenkant zacht. Door genoeg hitte verandert de harde, bittere binnenkant in een zoete en zachte smaak. Eet smakelijk!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant