Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Prikken met AstraZeneca-vaccin stopgezet: ‘Pauzeknop uit voorzorg ingedrukt’

prikken-met-astrazeneca-vaccin-stopgezet-pauzeknop-uit-voorzorg-ingedrukt.jpg

Ook Nederland stopt -uit voorzorg- voor twee weken, met het inenten met het AstraZeneca-vaccin tegen het coronavirus. Dit omdat er in diverse landen meldingen zijn gemaakt van trombose na de prik. Met dit besluit volgt Nederland onder andere Denemarken, IJsland, Noorwegen en Italië, die de afgelopen dagen het toedienen van dit vaccin al opschortten.  

Toch betekent dat niet dat mensen die de prik al gehad hebben, zich grote zorgen hoeven te maken. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is het AstraZeneca-vaccin veilig, maar moest er “uit voorzorg nu op de pauzeknop gedrukt worden”. Dat vertelde hij zondag tegen de NOS.

Denemarken

Denemarken stopte afgelopen donderdag al met het vaccineren met het middel van AstraZeneca, omdat er bij enkele mensen, die de prik gehad hadden, bloedproppen geconstateerd werden. Andere landen volgden toen al snel. In eerste instantie koos het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) -dat in Nederland oordeelt over de veiligheid van medicatie- ervoor om de prikken gewoon door te laten gaan. Zij gaven aan dat hun mening onveranderd bleef over het AstraZeneca-vaccin. Ook volgens het bijwerkingencentrum Lareb was er toen in Nederland geen reden om te stoppen met vaccineren met het middel. Zij zagen niks bijzonders in de meldingen over de bijwerkingen van dit vaccin. 

Nieuwe informatie over AstraZeneca-vaccin

Dit weekend kwam er volgens de medicijnautoriteit echter nieuwe informatie beschikbaar, waardoor ze De Jonge wel het advies gaven de vaccinaties tijdelijk stop te zetten. “De signalen die tot afgelopen donderdag door de Europese medicijnautoriteit EMA besproken zijn geweest, waren tromboseklachten. Ieder uur krijgen tien mensen trombose, dus dat is niet een bijzondere klacht als je grote groepen mensen vaccineert”, legt De Jonge uit. Maar sinds dit weekend is er een meer zeldzame combinatie van bijwerkingen bekend. Het gaat om een zeldzame combinatie van trombose (stolselvorming) aan de ene kant en aan de ander kant een verlaagd aantal bloedplaatjes, waarbij juist bloedingen kunnen ontstaan.

Lees ook:
Dít zijn de meest gemelde bijwerkingen van de coronaprik

Prikpauze tot en met 28 maart

Tot en met 28 maart worden alle vaccinaties met het middel van AstraZeneca stopgezet. Tegen die tijd hoopt De Jonge meer informatie te hebben over de mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Demissionair minister De Jonge zegt dat het nog niet is vastgesteld dat die zeldzame combinatie veroorzaakt wordt door het coronavaccin. “Het is nog maar de vraag of er überhaupt een verband is. Maar volgens onze medicijnautoriteit is er wel reden genoeg nu om op de pauzeknop te drukken.”

Geen bewijs volgens AstraZeneca

Volgens farmaceut AstraZeneca is er geen bewijs dat er een verhoogd risico is op bloedproppen bij mensen die met het vaccin zijn ingeënt. Het bedrijf zei dat zondag, na het bestuderen van de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Sterker nog: het zouden juist minder meldingen zijn dat het bedrijf vooraf verwacht had, bij het vaccineren op zo’n grote schaal. Er worden nu aanvullende en onafhankelijke onderzoeken gedaan in diverse Europese landen. Op basis daarvan zal in Nederland het CBG advies geven over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Bron | NOS, ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant