Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

AstraZeneca-prik geweigerd? Dan kun je tóch een andere vaccinatie krijgen

astrazeneca-prik-geweigerd-dan-kun-je-toch-een-andere-vaccinatie-krijgen.jpg

Mensen die de AstraZeneca-prik zouden krijgen maar dat hebben geweigerd, kunnen vanaf zaterdag 5 juni tóch een nieuwe oproep verwachten. Dat heeft demissionair minister De Jonge maandagavond laten weten aan Nieuwsuur.

Hoewel Hugo de Jonge eerder zei dat het “prikken is wat de pot schaft”, komt hij daar nu op terug. Bij de nieuwe oproep worden zij geprikt door de GGD, wat betekent dat ze prik met het vaccin van Pfizer of Moderna krijgen.  

AstraZeneca-prik

Over de AstraZeneca-prik was de afgelopen maanden veel te doen. Deze vaccinatie zou minder effectief zijn en er waren grote zorgen over de bijwerkingen van het middel. Door de zeldzame bijwerking waarbij een ernstige vorm van trombose ontstaat, werd er in veel landen – waaronder Nederland – tijdelijk gestopt met het prikken met dit vaccin. Inmiddels wordt de AstraZeneca-prik weer gegeven, maar wel alleen aan zestigplussers.

Wél een prik, maar geen AstraZeneca

Maar vanwege alle tumult rondom deze vaccinatie, besloot een relatief groot aantal van de zestig tot 64-jarigen de vaccinatie te weigeren. Zij wilden wel een prik, maar niet die met het middel van AstraZeneca. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend gemaakt. Wel is er een petitie, gericht aan de minister, die al door meer dan 16.000 mensen ondertekend is. Het doel van deze actie is om de leeftijdsgroep zestig tot 64 jaar oud de vrijheid te geven om te kiezen voor een vaccinatie met het middel van Pfizer of Moderna.

Lees ook:
Valt je tweede vaccinatie in je vakantie? Prikafspraak uitstellen bij GGD mogelijk

Toch een alternatief

Lange tijd leken er geen alternatieven te zijn, maar daar komt het kabinet nu toch op terug. De AstraZeneca-weigeraars krijgen namelijk een nieuwe oproep, deze keer om een prik te halen bij de GGD. Daar krijgen zij een vaccinatie met het middel van Pfizer of Moderna. Binnen die twee opties, mogen ze overigens (net als alle andere leeftijdsgroepen) niet zelf kiezen. “Dan wordt het echt een rommeltje in de uitvoering”, zei De Jonge eerder al. Je hoeft je niet aan te melden voor deze nieuwe oproep: alle zestigplussers die niet zijn ingegaan op hun eerste uitnodiging krijgen een herhaaloproep.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant