Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is waarom artsen waarschuwen voor het antikankerdieet

voor-deze-aandoeningen-schamen-we-ons-het-meest-bij-de-huisarts.jpg

Deze week verschijnt de film Food Cure in de Nederlandse bioscopen. De documentaire volgt kankerpatiënten in een periode van vijf jaar, terwijl ze hun ziekte proberen te genezen met het Gerson-dieet. Volgens Nederlandse artsen is de methode echter levensgevaarlijk.

“De effectiviteit van het dieet is nooit wetenschappelijk bewezen,” stelt Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker. “Bovendien is het erg ongezond.”

Nietszeggend resultaat

Regisseur Sarah Mabrouk volgt in de film zes kankerpatiënten die kiezen voor een behandeling door middel van een veganistisch dieet en klysmakuren in plaats van chemotherapie en bestraling. Drie van hen zeggen aan het einde van de filmperiode kankervrij te zijn. Twee patiënten zijn overleden en van één patiënt blijft het resultaat onzeker. “Dat de kanker bij drie personen is verdwenen, zegt niet zoveel,” stelt Kampman in RTL Nieuws. “Kanker kan vanzelf weggaan. Bij de vormen van kanker die in de documentaire aan bod komen, zoals prostaatkanker, overleeft een groot deel van de patiënten de eerste vijf jaar.”

Ongezond en gevaarlijk

De patiënten in de film volgens een dieet dat twintig jaar geleden werd ontwikkeld door de Duitse arts Max Gerson. Een voedingspatroon van rauwe groenten en fruit, gecombineerd met supplementen en darmspoelingen met koffie zou volgens hem een betere behandeling zijn tegen kanker dan chemotherapie en bestraling. Maar volgens Kampman is het dieet juist voor deze kwetsbare groep heel ongezond. “Groente en fruit zijn natuurlijk gezond, maar niet als je verder niets anders eet. Daarnaast hebben juist kankerpatiënten veel eiwitten en gezonde vetten nodig. De klysma’s zijn bovendien gevaarlijk. Ze kunnen leiden tot ontstekingen en uitdroging.”

Aanvulling

Ook de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie gelooft niet in de werking van het Gerson-dieet. “In de wetenschappelijke literatuur is geen enkel bewijs voor de effectiviteit,” vertelt voorzitter en oncoloog Haiko Bloemendal. “Een dieet is vaak van toegevoegde waarde, maar nooit een alternatief voor een behandeling.”

Lees ook
Na behandeling houdt 93% van de borstkankerpatiënten klachten

Bron| Volkskrant, RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant