Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Artsen reageren geschokt op valse coronavrij-verklaringen

artsen-reageren-geschokt-op-valse-coronavrij-verklaringen.jpg

Voor landen zoals Duitsland, Marokko en Italië heb je tegenwoordig een coronavrij-verklaring nodig om binnen te kunnen komen. Oplichters spelen hier slim op in: zij verkopen namelijk vervalste verklaringen waarin staat dat iemand coronavrij is, zonder dat die persoon daadwerkelijk is getest.

Oplichters bieden de valste coronavrij-verklaringen voor slechts een paar tientjes aan op WhatsApp en Snapchat. Op de documenten worden namen van artsen en laboratoria misbruikt. De politie heeft hier al meerdere aangiftes voor ontvangen.

Dure commerciële testen

De GGD geeft geen reisverklaringen uit en test mensen alleen bij klachten. Mensen die op vakantie gaan naar een land waar een coronavrij-verklaring voor nodig is, zijn daarom aangewezen op commerciële partijen. Deze partijen testen je namelijk ook als je géén klachten hebt die kunnen wijzen op het coronavirus. Zij nemen zogeheten PCR-tests af en zetten bij een negatieve uitslag op een verklaring dat iemand géén corona heeft. Zo’n pakket is echter niet goedkoop: je betaalt hier al snel zo’n 150 euro voor.

Lees ook:
Binnenkort ook coronatest voor mensen zónder klachten

Valse coronavrij-verklaringen

Mensen die geen zin hebben om zo’n bedrag te betalen, kunnen nu dus ook via WhatsApp of Snapchat een valse coronavrij-verklaring regelen voor slechts een paar tientjes. Een zorgwekkende ontwikkeling, want landen vragen natuurlijk niet voor niks een coronavrij-verklaring aan toeristen. Door alleen mensen met een positieve uitslag het land binnen te laten, hopen ze om het aantal besmettingen zoveel mogelijk terug te dringen.

Geschokte reacties

Artsen die hun naam op de vervalste documenten hebben gespot, reageren geschokt. Arts Prem Heera is één van hen. Hij stapte naar de politie. Dokter Albert Zwart van HetHuisartslab, eveneens slachtoffer van de fraude, is geschrokken en noemt het ‘heel ernstig’.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant