Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Met een testbewijs naar evenementen? Volgens De Jonge kan het vanaf april

testbewijs-voor-evenementen.jpg

Theater-, festival- en sportliefhebbers opgelet: vanaf april wordt verwacht dat we eindelijk weer naar evenementen kunnen. Het enige dat je naast een kaartje nog nodig hebt, is een negatief testbewijs. Het demissionair kabinet verwacht dat het mogelijk is om dagelijks enkele honderdduizenden mensen zo’n testbewijs te geven, zodat deze weer veilig naar evenementen kunnen. 

Op het testbewijs klinkt ook kritiek vanuit de horeca en detailhandel. 

Een testbewijs voor evenementen

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge moeten er over enkele maanden dagelijks 400.000 tests beschikbaar zijn, waarbij mensen via de CoronaCheck-app een testbewijs bij zich kunnen dragen. Aan de Telegraaf laat De Jonge weten dat hiermee niet alleen het coronavirus beter kan worden getraceerd en opgespoord, maar dat zo’n testbewijs mensen ook meer vrijheid moet geven om bijvoorbeeld weer veilig naar evenementen en sportwedstrijden te gaan. Dit zou naar verwachting al vanaf april mogelijk moeten zijn. 

Twee dagen geldig 

Een testbewijs zal hoogstwaarschijnlijk 48 uur geldig zijn. Dit terwijl het Outbreak Management Team (OMT) een testbewijs van 24 uur adviseert. Volgens De Jonge is 48 uur praktischer en beter hanteerbaar. Op een langere termijn zouden er ook zelftests komen die je mogelijk bij de supermarkt kunt kopen. Volgens De Jonge kan dat nog even duren, maar hij sluit niet uit dat dit ook al over een paar maanden kan zijn.  

Lees ook:
Scholen, horeca en andere bedrijven mogen mensen zonder vaccinatie weigeren

Testevenementen 

De afgelopen en komende tijd wordt er nog volop geëxperimenteerd met proefevenementen zoals congressen, sportwedstrijden en theatervoorstellingen om te onderzoeken hoe evenementen zo veilig mogelijk kunnen plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van De Jonge zijn er begin maart al zo’n 25.000 testen beschikbaar, die zullen worden ingezet bij de testevenementen. 

Niet voor horeca en winkels

Hoewel De Jonge aan de Telegraaf laat weten dat zo’n testbewijs het sociale leven, werk en onderwijs veiliger moet maken, wordt het voor winkels, restaurants en werken op kantoor hoogstwaarschijnlijk nog niet ingezet. Volgens De Jonge zijn de culturele sector, evenementen en sportwedstrijden de meest logische sectoren waar je de toegangstesten wilt inzetten. Voor de horeca en detailhandel hoopt de demissionair minister de komende maanden juist zonder testbewijzen meer dingen mogelijk te maken. 

Kritiek op het testplan

Door het gebrek aan perspectief voor de heropening van winkels en horeca, reageren deze branches kritisch op de uitspraken van De Jonge over de inzet van een testbewijs voor evenementen. Op de vraag of de horeca vanaf maart mag beginnen met experimenten om weer veilig open te kunnen, reageert De Jonge terughoudend. Volgens hem is dat aan de vroege kant en is het beter om behoedzaam en in kleine stapjes te werken. En ook voor de detailhandel zijn er nog geen concrete plannen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | de Telegraaf, NU.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant