Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je de app van NL-Alert beter even van je telefoon kunt verwijderen

nl-alert.jpg

Heb jij de app van NL-Alert op je telefoon? Dan doe je er goed aan om deze zo snel mogelijk te verwijderen. In de app is namelijk een datalek aangetroffen, waardoor onder andere locatiegegevens terecht zijn gekomen bij een externe partij die hier geen toestemming voor had.

Volgens Fred Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, kunnen gebruikers de app nu het beste verwijderen. Een nieuwe versie is hopelijk zo snel mogelijk weer te downloaden.

Veel gebruikers

In de app van NL-Alert wordt aanvullende informatie verstuurd. Wanneer je de app verwijdert, ontvang je dus nog steeds NL-Alerts. Deze worden namelijk aan iedereen verstuurd. De app is sinds begin maart beschikbaar en momenteel hebben ongeveer 58.000 mensen de app op hun telefoon.

Lees ook
Dít codewoord kunnen slachtoffers van huiselijk geweld gebruiken bij apotheken

Locatiegegevens

De app had de locatie van gebruikers nodig om de juiste informatie te kunnen sturen. Ook was er een externe dienst nodig voor het versturen van pushberichten. Bij die dienst kwam de informatie uiteindelijk terecht. Grapperhaus heeft deze dienst gevraagd om de gegevens te verwijderen en per direct te stoppen met het verzamelen van de data.

Melding gedaan

De minister denkt binnen enkele dagen weer een update van de app te kunnen uitbrengen, waarmee het huidige lek wordt gedicht. Dan is het weer veilig om de NL-Alert-app opnieuw op je telefoon te downloaden. Grapperhaus heeft het lek inmiddels ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees ook
Hoe speciale apps de verspreiding van het coronavirus moeten helpen tegengaan

Bron | AD
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant