Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

#AppMeAlsJeThuisBent: de schrijnende reden achter deze hashtag op social media

appmealsjethuisbent.jpg

‘App me als je thuis bent’. Een zinnetje dat je, zeker als vrouw zijnde, vast vaak zegt of hoort. Tegen je (klein)dochter, vriendin of nichtje, bijvoorbeeld. Of van je (groot)moeder of zus. Een nonchalant ogend zinnetje, maar waar een schrijnende reden achter schuilt: geweld tegen vrouwen op straat is aan de orde van de dag.

En dat moet stoppen. Daarom ligt er vanaf vandaag een speciale VIVA in de winkel, waarmee een campagne wordt gelanceerd: #AppMeAlsJeThuisBent.

Sarah Everhard

De Britse Sarah Everhard (33) wandelde begin maart rond 21.30 uur naar huis na een bezoekje aan een vriendin in Zuid-Londen. Met haar vriend aan de telefoon, door grote, verlichte straten. Maar ze kwam nooit thuis. Sarah werd namelijk ontvoerd, vermoord en levenloos aangetroffen in een bos ten oosten van Londen. Een gruwelijk voorbeeld van geweld tegen vrouwen op straat. Één voorbeeld te veel, terwijl er nog zo veel meer voorbeelden te noemen zijn.

Het nieuws over Sarah maakt veel los onder vrouwen wereldwijd. Want dat had ook óns kunnen overkomen. Iedere vrouw had Sarah kunnen zijn. Het is het gesprek van de dag op social media. Onder hashtags als #SarahEverard, #ReclaimTheStreets #SheWasJustWalkingHome en #TextMeWhenYouGetHome delen vrouwen hun zorgen en ervaringen over straatintimidatie. VIVA hoopt met #AppMeAlsJeThuisBent het gesprek over vrouwengeweld op straat in Nederland extra kracht bij te zetten.

#AppMeAlsJeThuisBent

Want ook híer is het aan de orde van de dag. Fysiek of seksueel geweld, online intimidatie of intimidatie op straat: in Nederland krijgt de helft van de vrouwen er minimaal één keer in haar leven mee te maken, blijkt uit onderzoek van het College van de Rechten van de Mens. We kennen allemaal het gruwelijke verhaal van Anne Faber (25), die tijdens een fietstocht in 2017 in Soest werd ontvoerd, verkracht en vermoord. Vrouwen moeten zich veilig voelen, ook als ze (in het donker) alleen over straat lopen. Het is tijd voor verandering, aldus VIVA. Het blad roept iedereen op om aandacht te vragen voor vrouwengeweld op straat en vrouwen te steunen, door een foto op social media te delen met de hashtag #AppMeAlsJeThuisBent. Spreek je uit. Deel je ervaringen.

Lees ook:
Zó stel je de SOS-functie op je telefoon in

Tijd voor het nieuwe normaal

“We leren van kinds af aan dat het ’s avonds niet veilig is op straat. We vinden het normaal dat we doen alsof we bellen of een sleutelbos als boksbeugel tussen onze vingers houden”, aldus VIVA’s hoofdredacteur Debby Gerritsen. “Maar wanneer komt het moment dat we wel veilig buiten kunnen sporten, lopen of gewoon ‘zijn’ zonder het gevaar te lopen aangevallen, verkracht of vermoord te worden? (…) Sarah liep nietsvermoedend naar huis. Een uurtje lopen, of 10.000 stappen zoals we dat nu in coronatijd zeggen. Wat dat betreft ben ik wel toe aan het nieuwe normaal. Een normaal waarin we van vrouwen afblijven.”

Bron | VIVA
Beeld | Getty Images

Ook interessant