Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kan de AOW-leeftijd omlaag als we gemiddeld minder oud worden?

kan-de-aow-leeftijd-omlaag-als-we-minder-oud-worden.jpg

De afgelopen jaren werden we gemiddeld een stuk ouder. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar dat heeft er ook voor gezorgd dat de AOW-leeftijd omhoog is geschoven. Door de coronacrisis neemt de sterfte onder ouderen weer toe, en daarmee rijst de vraag: als we daarmee gemiddeld weer minder oud worden, kan dan die AOW-leeftijd dan ook weer omlaag? 

Dit zijn alle factoren waar rekening mee moet worden gehouden. 

AOW-leeftijd omlaag

De AOW-leeftijd is in Nederland aan de gemiddelde levensverwachting gekoppeld. In de afgelopen decennia vóór het coronavirus werden we gemiddeld steeds ouder en werd vastgesteld dat de AOW-leeftijd de komende jaren stapsgewijs steeds iets verder omhoog zou gaan tot 67 jaar in 2024. Maar doordat het coronavirus veel ouderen fataal wordt, is het sterftecijfer weer iets hoger en dat heeft weer invloed op de gemiddelde levensverwachting. Daarmee zou je dus kunnen stellen dat de AOW-leeftijd weer omlaag zou moeten. Toch is er op dit moment geen regeling voor de situatie waarin de levensverwachting weer daalt. 

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zocht de mogelijkheden uit, en het bleek dat dit een lastige situatie is. De AOW-leeftijd kan niet jaarlijks op en neer. Daarom zou het volgens Koolmees logisch zijn om de AOW-leeftijd pas omlaag bij te stellen als er sprake is van een daling van de levensverwachting met minimaal 4,5 maand.

Vijf jaar van tevoren aankondigen 

Dat schommelen van de cijfers is niet het enige struikelblok. De verlaging van de AOW-leeftijd zou namelijk al vijf jaar van tevoren moeten worden aangekondigd. Anders kan het ook negatief effect hebben. Als je bijvoorbeeld een hogere WW-uitkering hebt, maar opeens eerder AOW krijgt, ga je er financieel op achteruit. Daarom moet dit tijdig worden aangegeven.

Lees ook: Hoeveel AOW krijg jij straks?

Met terugwerkende kracht uitkeren

Daarnaast geldt nu de regel dat de AOW-leeftijd voor iedereen hetzelfde is in een bepaald jaar. Dat zou betekenen dat als jij bijvoorbeeld de AOW-leeftijd van 67 en 3 maanden hebt bereikt, maar dit een paar maanden daarna wordt dit verlaagd naar 67 jaar, dat je die drie maanden aan AOW met terugwerkende kracht alsnog moet krijgen. Om dat te voorkomen zou het uitkeringssysteem moeten worden gewijzigd.

AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting

De AOW-leeftijd is zoals gezegd aan de gemiddelde levensverwachting gekoppeld, omdat we steeds ouder worden. Als de AOW-leeftijd daarin niet mee zou gaan, betekent dat dat we steeds een groter deel van ons leven niet werken. Dat klinkt je misschien niet per se slecht in de oren, maar dat betekent ook dat de kosten van de AOW steeds hoger worden. Dit komt omdat er langer gebruik van wordt gemaakt, en er jaarlijks steeds meer mensen instromen. Volgens de regering worden de kosten daarmee te hoog, en dus zullen we steeds langer door moeten werken. 

Plan voor het volgende kabinet

Volgens minister Koolmees is het ondanks allerlei haken en ogen wel mogelijk dat op termijn de AOW-leeftijd weer omlaag kan als de levensverwachting zou blijven dalen. Hoewel het sterfteaantal onder ouderen door de coronacrisis wel iets is gestegen, is dit voor nu nog niet aan de orde. Daarom wordt de beslissing over dit vraagstuk doorgeschoven naar het volgende kabinet. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 7, cover M07

Margriet 07 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: snel meer energie met de ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen als Ellie Lust, zo reken je af met schulden, gesprekken tussen oma en kleinkind, de leukste podcasts en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant