Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Nederlanders zijn gezond genoeg om de AOW-leeftijd te verhogen’

nederlanders-zijn-gezond-genoeg-om-de-aow-leeftijd-te-verhogen.jpg

Volgens het RIVM en de huidige prognose van de levensverwachting kan de AOW-leeftijd makkelijk omhoog en zal deze leeftijd waarop Nederlanders met pensioen mogen in 2040 gestegen zijn naar 68 jaar.

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.

AOW-leeftijd omhoog naar 68

Nederlanders blijven langer in goede gezondheid leven en de gezondheid van mensen in de jaren voor de AOW-leeftijd blijft gelijk of verbetert. Dit betekent dat onze algemene gezondheid geen belemmering is om die AOW-leeftijd (Algemene Ouderdomswet) te verhogen. Steeds meer mensen worden ouder dan zestig en zullen langer gaan doorwerken.

Lees ook: Op deze leeftijd mag jij met pensioen

Nederlanders zijn gezonder geworden

Het RIVM constateert dat de gezondheid van Nederlanders de afgelopen twintig jaar is verbeterd. Tenminste, behalve de gezondheid van één leeftijdsgroep, die van 60- tot 65-jarigen. Hun gezondheid is gelijk gebleven. Waarom de gezondheid van deze groep mensen niet is verbeterd is niet duidelijk, maar het kan juist te maken hebben met het feit dat vervroegd met pensioen gaan er niet echt meer bij is. Mensen in die leeftijdscategorie ervaren het misschien wel als vervelend dat ze langer door moeten werken. Volgens het RIVM trekt het wel weer aan zodra mensen zich daar de komende jaren op voor kunnen bereiden.

De onderzoekers denken dat de achterblijvende gezondheid van die specifieke groep ook iets te maken kan hebben met het werk zelf. In dat geval zal de gezondheid van 60- tot 68-jarigen de komende jaren nog verder achter kunnen blijven. Met ‘gezondheid’ wordt in deze overigens bedoeld: de manier waarop mensen zélf hun gezondheid en eventuele lichamelijke beperkingen ervaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nationale Zorggids
Beeld | iStock

Ook interessant