Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk: wordt dit hét medicijn?

antistoffen-tegen-coronavirus-in-moedermelk-wordt-dit-het-medicijn.jpg

Gaat moedermelk binnenkort ingezet worden als (verrassend) medicijn tegen het coronavirus? Dat zou kunnen. Uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam blijkt namelijk dat de moedermelk van vrouwen die het virus gehad hebben antistoffen bevat.

De onderzoekers van het ziekenhuis gaan nu bekijken of de melk gebruikt kan worden om coronabesmettingen te voorkomen tijdens een eventuele tweede golf, bijvoorbeeld bij ouderen of andere risicogroepen.

Verwarmde moedermelk

De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend, vertellen de wetenschappers. Zo blijkt onder andere dat de antistoffen tegen het coronavirus blijven bestaan, zelf nadat de melk verwarmd is. Dit is essentieel, omdat moedermelk pas na pasteurisatie gebruikt kan worden bij andere personen dan de eigen baby. Nu dit duidelijk is, kunnen de onderzoekers verder bekijken of de moedermelk ook echt preventief werkt als bescherming tegen het coronavirus.  

Antistoffen coronavirus

Hoe die bescherming zou moeten plaatsvinden legt Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis, uit op de website van het ziekenhuis: ‘We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.’ Het is bekend dat moedermelk pasgeboren baby’s beschermt tegen luchtweginfecties door antistoffen, dus veronderstellen de onderzoekers dat het met Covid-19 niet anders zal zijn.

IJsblokjes van moedermelk

Als de moedermelk blijkt te werken, zou dit bijvoorbeeld in de vorm van ijsblokjes met een toegevoegde smaak ingezet worden bij mensen die binnen risicogroepen vallen. “Stel je voor dat een bewoner van een verpleeghuis is besmet, dan kunnen wij zorgen dat de overige bewoners moedermelk in de vorm van ijsblokjes krijgen en hopen dat ze gezond blijven”, zegt Van Goudoever tegen het AD.

Donaties

Om verder onderzoek te doen, doet het Emma kinderziekenhuis een inzamelactie. De onderzoekers willen duizenden vrouwen werven die 100 milliliter moedermelk willen doneren. Dat mogen vrouwen zijn die besmet zijn geweest, maar ook vrouwen die niet weten of zij het coronavirus hebben gehad. Meer informatie daarover lees je op de website van het ziekenhuis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AMC, AD
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant