Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Antidepressiva worden vaak op een onjuiste manier voorgeschreven

antidepressiva-worden-vaak-op-een-onjuiste-manier-voorgeschreven.jpg

Antidepressiva worden vaak voorgeschreven voor aandoeningen waar de medicijnen niet voor gemaakt zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenprogramma Radar.

Het kan vervelende vervolgen hebben voor de patiënt, stellen experts.

Antidepressiva

In Nederland slikken ongeveer een miljoen mensen antidepressiva, maar dat wil niet zeggen dat er ook zo veel mensen depressief zijn. Uit een enquête blijkt dat 17 procent het middel kreeg voor een burn-out, 22 procent tegen vermoeidheid en/of slaapproblemen en 9 procent voor een rouwproces. Hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers zegt tegen Radar dat het echter niet altijd verstandig is om het middel voor andere klachten voor te schrijven dan hetgeen ze bedoeld zijn. “We weten niet hoe antidepressiva uitpakken in de hersenen en hoe je een depressie aanpakt. We weten ook niet precies wat er allemaal op lichamelijk niveau gebeurt.”

Bijwerkingen

Volgens arts-epidemioloog en medicijndeskundige Dick Bijl worden de medicijnen vaak voorgeschreven zonder dat patiënten worden gewezen op de gevolgen. “Door psychiaters wordt vaak gezegd: ‘Slik dan maar even zo’n pilletje, het is vergelijkbaar met een paracetamol’. Maar dat is absoluut niet waar.” Veel patiënten ondervinden namelijk ernstige bijwerkingen van de antidepressiva. In de enquête van Radar gaf 46 procent aan minder emotie te voelen, 7 procent had last van destructieve gedachten en 12 procent ervoer zelfs suïcidale gedachten.

Therapie

Volgens hoogleraar Cuijpers zijn patiënten met mildere depressieklachten eerder gebaat bij therapie, zoals ook de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap aanraadt. “Antidepressiva is alleen ontwikkeld voor depressies en angststoornissen, er is weinig onderzoek naar andere aandoeningen gedaan. De depressieklachten kunnen ook vanzelf overgaan”, stelt Cuijpers. “De kans dat mensen beter worden van depressie is ongeveer 25 procent na drie maanden en ongeveer 50 procent na een jaar. Bij milde tot matige depressies moet je dus eigenlijk zo weinig mogelijk pillen voorschrijven en mensen zo snel mogelijk naar therapie toesturen.”

Lees ook
De meest gebruikte antidepressiva blijkt nauwelijks te werken

Niet altijd even slecht

Het middel mag dan niet voor iedereen geschikt zijn, volgens psychiater Eric Ruhé is er ook een groep patiënten die wél gebaat is bij antidepressiva. “Het is belangrijk om te weten dat antidepressiva bij een hele hoop mensen met een ernstige depressie veel verandering kunnen geven. Antidepressiva kunnen mensen ontzettend helpen. Dat is een factor wat maakt dat het veel wordt voorgeschreven. Zo hoop je als behandelaar mensen van klachten af te helpen”, aldus Ruhé.

Bron | Radar
Beeld | iStock

Ook interessant