Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Anticonceptiegel voor mannen: 1x per dag op armen en schouders smeren

seks.jpg

Een hormonale gel als anticonceptiemiddel voor mannen. Amerikaanse wetenschappers staan klaar om dit nieuwe voorbehoedsmiddel te laten testen. De gel, die dagelijks op de schouders en armen moet worden aangebracht, belooft de spermaproductie stil te leggen. 

“Deze gel zou het eerste specifiek op mannen gerichte anticonceptiemiddel zijn sinds de introductie van het condoom,” zegt Diana Blithe, hoofd van het anticonceptieprogramma van het Amerikaanse National Institute of Child Health and Human Development. De zoektocht naar een werkend anticonceptiemiddel voor mannen is al decennia gaande. Tot dusver zonder betrouwbaar resultaat.

Test bij 420 stellen

De onderzoekers hopen dat de gel ‘een acceptabele vorm van anticonceptie wordt die stellen graag zullen gebruiken’. De hormonale gel wordt binnenkort voor het eerst uitgetest bij 420 stellen, bericht ad.nl.

Geen invloed op libido

Het voorbehoedsmiddel bevat twee typen hormonen die bij dagelijks gebruik de spermaproductie stilleggen. Progestageen zorgt ervoor dat de natuurlijke aanmaak van testosteron ophoudt, waardoor ook de zaadproductie stopt. Daarnaast zit er een kunstmatige versie van testosteron in de gel die ervoor zorgt dat het libido van de man die ‘m gebruikt op peil blijft.

Spermaproductie

Wanneer een man stopt met het gebruik van de gel, komt de spermaproductie zonder bijwerkingen na een aantal dagen weer op gang. Als de man eenmaal steriel is, is het niet erg als hij een keer vergeet te smeren. Pas als er 72 uur niet is gesmeerd, duiken de eerste zaadcellen weer op. Doordat de hormonen via de huid worden opgenomen, is de afgifte veel geleidelijker dan met een pil. Dit moet de werking ten goede komen, verwachten de wetenschappers.

Onverhoopt toch zwanger

Hoe betrouwbaar de gel zal zijn, is nog de vraag. En dat is toch wel heel belangrijk bij een voorbehoedsmiddel. Een van de voorwaarden voor deelname aan het onderzoek is dan ook dat een eventuele zwangerschap geen bezwaar is. Naar verwachting moet een man de gel na het douchen wekenlang insmeren voordat de spermaproductie nihil is. De proef wordt in 2021 afgerond. Hierna worden de bijwerkingen in kaart gebracht en het eventuele aantal baby’s geteld dat onverhoopt is geboren.

Bron | ad.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant