Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Annette Heffels over ontrouw

Ontrouw is een onderwerp waar veel vrouwen over mee kunnen praten, dat bleek uit de groepscoaching met Margriets psychologe Annette Heffels. Zij sprak op het forum met bezoeksters van www.margriet.nl over hun ervaringen met ontrouw en hoe zij er mee omgaan.

Annette Heffels: “Vertrouwen en de zekerheid dat je voor je partner de allerbelangrijkste bent, is in een relatie van groot belang. Dat vertrouwen wankelt als je partner verliefd wordt op een ander en daar een (seksuele) relatie mee aan gaat. Dit veroorzaakt een enorme crisis in de relatie. Het kost vaak heel veel tijd voor het vertrouwen weer enigszins is hersteld en je je weer veilig voelt in de relatie. Het wordt meestal niet meer helemaal zoals het was. De vanzelfsprekende zekerheid over de relatie is aangetast. Maar het kan wel weer goed komen. Daarbij kun je veel hebben aan de ervaringen van anderen en hoe zij in hun relatie deze crisis te boven zijn gekomen.”

Vrienden blijven

Er werd volop gereageerd in het forum, want er zijn veel vrouwen de ervaring hebben met ontrouw. Het komt ook nog wel eens voor dat de partner vrienden wil blijven met de minnares.

K: “Ik weet sinds een aantal maanden van het vreemdgaan van mijn man, wat begon als vriendschap, mondde uit in een echte relatie, die nu overigens voorbij is. We hebben besloten samen verder te gaan, hij kiest heel duidelijk voor mij en wil ook helemaal niet bij me weg. Het probleem is echter dat hij wel af en toe contact met haar wil blijven houden, puur als goede vrienden. Behalve dit meningsverschil gaat het eigenlijk heel goed tussen ons.”

A: “Dit wilde mijn man ook. Hij zag er geen kwaad in dat hij haar af en toe belde. Hij kon haar toch ook niet zomaar laten stikken. Maar telkens weer was zij aan hem aan het trekken en werden zijn gevoelens weer verscheurd. Dit is nu al jaren aan de gang en ik word heen en weer geslingerd tussen verdriet, woede en onverschilligheid. Hij heeft gekozen voor mij, want hij zou niet kunnen leven met haar, zegt hij. Maar kan haar ook niet loslaten.“

Annette Heffels: “Het is belangrijk dat jij niet buiten gesloten wordt. Vriendschap houdt in dat jij daar ook een plek in hebt. Bijvoorbeeld doordat je man volstrekt eerlijk is over die ontmoetingen of doordat jij deze vriendin ook leert kennen. Maar ben ook niet bang om je eigen grenzen aan te geven.”

Het begin van iets positiefs

Sommige mensen kunnen iets positiefs halen uit een negatieve ervaring. Dit kan een inspiratie zijn voor anderen.

E: “Sinds een aantal weken weet ik dat mijn man een relatie van drie en een half jaar heeft gehad met een collega…We hebben het iedereen verteld en gaan met behulp van therapie proberen onze relatie te herstellen. Zij is ondertussen de deur uit gezet door haar man en maakt het ons nu erg lastig. Zij heeft niets te verliezen en wil koste wat kost mijn man hebben. Ondanks alles lijkt onze relatie na een week of tien nu beter dan ooit. Ik hoop dat ik ooit deze periode kan zien als een nieuwe start van een beter huwelijk….en zo uit iets negatiefs iets positiefs te halen.”

J: “Dat vind ik een ontzettend moedige instelling van je: Zoiets dramatisch zien als het begin van iets positiefs. Ik herken dat wel. Ook kon ik door het overspel allerlei muizenissen en onzekerheden uit mijn verleden aan de kaak stellen. Ik heb geleerd dat ik ondanks alles zeer de moeite waard ben. Dat zie ik als iets wat het mij uiteindelijk heeft opgeleverd.”

Het verwerken van ontrouw kost tijd en het vertrouwen komt misschien nooit meer helemaal terug. Annette: “Ik denk dat dat heel normaal is en dat de partner daar ook begrip voor moet hebben. Hij kan er overigens wel wat doen om het beschadigde vertrouwen zo goed mogelijk te herstellen. Door bijvoorbeeld regelmatiger dan anders te bellen of duidelijk te maken dat hij van jou houdt en voor jou kiest.” Sommige dingen kun je beter laten als je het vertrouwen terug wilt krijgen: “Heel precies alle details over de affaire vragen helpt niet. Dat roept alleen maar meer angst en boosheid op en zorgt niet voor het herstel van het vertrouwen. Het in grote lijnen weten en ‘begrijpen’ wat er gebeurd is, is voldoende. Niet praten uit angst is nooit goed. Praat wel, maar laat hem ook praten over de moeite die het hem kost. Praten over gevoelens is intimiteit en dat versterkt de relatie.”

Ook interessant