Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

André Rieu maakt moeilijke beslissing om coronacrisis door te komen

andre-rieu-wil-zeldzame-viool-verkopen.jpg

Ook voor André Rieu ziet het leven er door de coronacrisis behoorlijk anders uit. Geen volgeladen Vrijthof, geen wereldtournees met zijn vertrouwde orkestleden… In een openhartig interview met Radio Limburg1 deelt de 71-jarige violist en orkestleider zijn zorgen. Zo is hij zelfs van plan om zijn zeldzame viool te verkopen om zijn orkest te kunnen laten voortbestaan. 

Interesse? Zóveel is dit muziekinstrument waard…

André Rieu wil zeldzame viool verkopen

In het interview met Radio Limburg1 vertelt André Rieu over zijn zorgen rondom de coronacrisis. “Thuiszitten is verschrikkelijk, soms komen de tranen echt. Het duurt nu wel heel erg lang”, aldus Rieu. Door de coronamaatregelen was afgelopen jaar weinig mogelijk. Daarom ziet de violist en orkestleider zich genoodzaakt zijn zeldzame Stradivarius-viool te verkopen om zo het hoofd boven water te houden. Dit is het noodscenario als de coronacrisis blijft voortduren en de overheidssteun afneemt. Ook brengt corona het voortbestaan van het orkest van André Rieu in gevaar. Toch is stoppen geen optie, en wil de violist er alles aan doen om te zorgen dat hij zijn personeel kan blijven betalen. “Als covid nog blijft en de steun houdt op, ja dat kan ik ook niet betalen. Dan verkoop ik mijn Stradivarius.”

Stradivarius-viool 

De zeldzame viool die André Rieu mogelijk noodgedwongen wil verkopen, is gemaakt door de Italiaan Antonio Stradivarius, die overleed in 1737. Een Stradivarius-viool is zeldzaam, Antonio heeft namelijk in totaal zo’n elfhonderd instrumenten gemaakt. Alleen als het onomstotelijk aantoonbaar is dat het instrument door Stradivarius is gebouwd, mag het die naam dragen. De Stradivarius-viool van Rieu is dan ook meerdere miljoenen waard.

Lees ook:
Bijzonder: vrouw speelt viool tíjdens haar hersenoperatie

Verlengstuk van het lichaam 

De violist ziet het instrument inmiddels als onderdeel van zijn leven en een verlengstuk van zijn lichaam. Het is dus geen makkelijke keuze om de zeldzame viool mogelijk te moeten verkopen. Maar om ontslagen te voorkomen, wil hij heel ver gaan en dit letterlijk tot elke prijs voorkomen. Zijn orkest is namelijk zijn levenswerk, zo vertelt hij.

Het volledige, twee uur durende Radio Limburg1-gesprek met André Rieu is vanavond tussen 18.00 uur en 20.00 uur te horen. Daarna volgt een uur lang de favoriete muziek van Rieu uit zijn eigen concertreeksen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | L1
Beeld | ANP

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant