Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Niet viruswappie of fabeltjesfuik, maar dít is het Woord van het Jaar 2020

woord-van-het-jaar-2020-anderhalvemetersamenleving.jpg

Het coronavirus brengt ons veel ellende, maar ook een breder vocabulaire. Dat blijkt wel uit de Woord van het Jaar 2020-verkiezing.

Uit twintig woorden, is er één als winnaar uit de bus gekomen. En dat is…

Anderhalvemetersamenleving is het Woord van het Jaar 2020

Sinds begin 2020 leven we in Nederland in een anderhalvemetersamenleving. “Een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën”, aldus de Van Dale.

Er is nogal wat te doen om de anderhalvemetersamenleving. Vooral horeca zagen het als een ‘rampscenario’ en veel mensen hebben er lak aan. En nu heeft het met 29,8 procent van de stemmen de stempel Woord van het Jaar 2020 gewonnen. Met 26 letters een perfect woord voor Galgje.

Fabeltjesfuik

Het gros van de andere genomineerde woorden heeft ook met het coronavirus te maken. Zo is fabeltjesfuik op de tweede plek geëindigd: “Verschijnsel dat gebruikers van sociale media die geïnteresseerd zijn in complotten, door de werking van de sociale media steeds meer berichten over complotten aangeboden krijgen, waardoor ze daar langzamerhand in gaan geloven.”

Viruswappie

Brons gaat naar viruswappie: “Scheldwoord voor iemand die de ernst van corona en/of de coronapandemie ontkent en/of probeert een alternatieve waarheid daarover te verspreiden via de (sociale) media, met name een scheldwoord voor iemand die bizarre ideeën over het virus heeft en bijvoorbeeld vermoedt dat de viruspandemie onderdeel is van een complot.”

Verder waren onder meer blokjesverjaardag, hoestschaamte en jojolockdown genomineerd. Lees hier alle nominaties voor het Woord van het Jaar 2020.

Boomer

Een serieus en beladen woord dus, anderhalvemetersamenleving. Vorig jaar won een grappig woord: boomer, een bijnaam van jongeren voor oudere mensen met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Van Dale
Beeld | Getty

Margriet 53 M53

Margriet 53 ligt nu in de winkel! Het is bijna kerst, en daarom deze week: kerstmenu-tips van chef-koks, de gezichten van 2020, een interview met Anita Witzier en dochter Julia, het belang van decembertradities en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant