Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

1,5 meter afstand in juni waarschijnlijk niet meer overal verplicht

15-meter-afstand-waarschijnlijk-in-juni-niet-meer-overal-verplicht-margriet.jpg

Hoewel we inmiddels al wel gewend zijn aan het houden van 1,5 meter afstand, blijft het voor sommige mensen toch een dingetje. Maar de is kans groot dat we ons hier in juni niet meer overal aan hoeven te houden.

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft namelijk laten weten dat zodra het toegangstesten van de grond komt, het houden van 1,5 meter afstand waarschijnlijk al bij stap vier van de versoepeling van de coronaregels op sommige plekken geschrapt kan worden.

Loslaten van 1,5 meter

Dit zou betekenen dat we ongeveer in de tweede helft van juni al gedeeltelijk afscheid kunnen nemen van deze maatregel, mits er geen tegenvallers komen in het aantal coronabesmettingen. Dit is best een meevaller, want eigenlijk stond het loslaten van de 1,5 meterregel niet vóór stap zes gepland. Het opheffen van de maatregelen zou eigenlijk pas in het openingsplan in augustus worden genomen.

Lees ook:
Twee, anderhalf of juist één meter: waarom houden we niet overal in Europa evenveel afstand?

‘Extra instrument in de gereedschapskist’

De Jonge wil het wettelijk mogelijk maken dat bepaalde sectoren straks eerder kunnen heropenen, als ze alleen mensen toelaten die kunnen aantonen dat ze recentelijk negatief zijn getest. Volgens hem zijn dit soort toegangstesten een ‘extra instrument in de gereedschapskist’ hiervoor. De testen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet bij restaurants die meer gasten willen toelaten dan wat zonder toegangstesten eigenlijk niet mag.

Niet overal mogelijk

De invoering van toegangstesten zal niet overal zin hebben. Uit de pilotfase is namelijk al gebleken dat de testen voor bezoekers van een deel van de musea, bioscopen en andere bedrijven in de culturele sector een te hoge drempel is. Daarnaast zal het voor sommige ondernemers niet rendabel zijn om alleen gedeeltelijk weer open te gaan.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant