Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vergeet het wattenstaafje in je neus: in China doen ze anale coronatesten

vergeet-het-wattenstaafje-in-je-neus-in-china-doen-ze-nu-een-anale-coronatest.jpg

Dat wattenstaafje in je neus en keel bij een coronatest is volgens veel mensen al niet prettig, maar in China hebben ze nu een opmerkelijkere vorm in gebruik genomen: de anale coronatest.

Misschien een beetje ongemakkelijk, maar wel nóg nauwkeuriger dan de uitstrijkjes van je neus en keel, zeggen de makers.

Anale coronatest

De anale coronatest is wel een beetje te vergelijken met de PCR-test die in Nederland veel gebruikt wordt. Bij beide wordt gebruikt gemaakt van een soort lang, groot wattenstaafje. Hier in Nederland wordt dat staafje gebruikt om wat keel- en neusslijm op te nemen om te testen. Bij de anale coronatest die ze in China gebruiken, verdwijnt dat wattenstaafje – je raadt het al – tussen je billen. Voor een betrouwbare test schijnt het stokje ongeveer drie tot vier centimeter de anus in te moeten gaan. In Nederland lijkt nog geen sprake te zijn van de inzet van dit soort manieren om het coronavirus op te sporen.

Lees ook:
Déze symptomen blijken vaker voor te komen bij de Britse coronavariant

Betrouwbaarder, of toch niet?

Volgens een Chinese arts zijn de sporen van het coronavirus langer te vinden in de anus dan in de luchtwegen, waardoor deze manier van testen dus veel betrouwbaarder zou zijn dan de PCR-test. Dat zei hij op de Chinese staatszender CCTV. Maar niet alle experts zijn enthousiast: het gaat om een ‘ingrijpende’ testmethode waarvoor eigenlijk maar weinig bewijs is, zeggen zij. Een wetenschapper van de universiteit van Wuhan meent dat testen via neus en keel nog altijd het meest efficiënt is.

Grootschalig testen

Ondanks deze twijfels wordt de anale coronatest nu wel ingezet bij lokale uitbraken van het virus, zoals eerder deze maand gezien werd in een aantal wijken in Peking. Ook in quarantainecentra wordt deze manier van testen veel gebruikt in China. China reageert bij grootschalige én kleinschalige corona-uitbraken door gebieden af te sluiten en op grote schaal inwoners te testen. Daarbij gebruiken ze dus naast de PCR-test en sneltest nu ook de anale coronatest.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, Forbes
Beeld | Getty Images

M06, margriet 06

Margriet 06 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant