Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom de Amerikaanse verkiezingen ook voor Nederland belangrijk zijn

amerikaanse-verkiezingen.jpg

Vannacht is het zover, de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt bekend gemaakt. Voor Amerikanen is deze avond natuurlijk ontzettend spannend, maar ook in Nederland ervaren wij de impact van de Amerikaanse verkiezingen, ongeacht de uitslag.

De verkiezingen spelen zich ver weg af, toch merken wij er een hoop van wanneer er zich iets afspeelt in Amerika. Wanneer Trump de verkiezingen niet wint, ontstaat er waarschijnlijk een hoop chaos in Amerika. Maar wanneer hij wel opnieuw verkozen wordt, zullen de effecten eveneens jarenlang voelbaar zijn. Ook in Nederland.

Militaire hulp

ELLE sprak Louise van Schaik van het Clingendael instituut over de effecten in Nederland. Zo twijfelt zij of wij militaire hulp kunnen verwachten van Amerika, mocht dit nodig zijn. Samen met Amerika en een aantal andere landen in de wereld, is Nederland lid van de NAVO. Dit betekent dat wanneer dit nodig is, deze landen elkaar op militair gebied steunen. Amerika heeft het grootste leger van de wereld en is dus een grote speler op dit gebied. Maar Donald Trump is niet zo vrijgevig naar andere landen, waardoor de kans op hulp voor Europa klein is. ‘Europa is heel sterk op economisch vlak, maar als de wereld steeds meer om machtspolitiek gaat draaien, wordt militaire macht alsmaar belangrijker.’

Mensenrechten

Volgens van Schaik zal de invloed van Trump op de mensenrechten ook in Nederland voelbaar zijn. Amerika is op veel vlakken een trendsetter en ook op dit gebied trekken ze vaak de aandacht. Dat Donald Trump daar niet altijd even goed mee omgaat, was eerder dit jaar te zien tijdens de Black Lives Matter-protesten tegen racisme. Maar de conservatieve cultuur van Amerika trekt bijvoorbeeld ook het recht op een veilige abortus en het homohuwelijk in twijfel.

Technologie

Op gebied van technologie zijn we vaak nog steeds afhankelijk van China en de Verenigde Staten. Volgens van Schaik neigen we meer naar producten uit Amerika, omdat we Chinese producten onbetrouwbaar vinden. Dit kan veranderen als Trump aan de macht blijft. Het wantrouwen naar hem in Europa is zó groot, dat we mogelijk liever meer met China handelen. Ook kan het invloed hebben op de prijs van producten. Van Schaik: ‘Ik voorzie ook een handelsoorlog met Amerika. Veel Amerikaanse bedrijven als Amazon of Facebook zijn niet in Europa gevestigd, maar doen hier wel zaken. Het kan zomaar dat Europa straks niet meer pikt dat ze dit doen zonder belasting te betalen. Dit kan de spuigaten uitlopen, waardoor straks bedrijven als Amazon besluiten de Europese markt te verlaten.’

Klimaatverandering

Trump weigert het om klimaatverandering serieus te nemen en refereert er vaak naar als een ‘hoax’. Toch staan de VS op de tweede plek van ’s werelds grootste CO2-vervuilers. Als we klimaatverandering willen terugwerken, hebben we de hulp van de VS daarbij hard nodig.

Kortom, de Amerikaanse verkiezingen zijn niet alleen een ver-van-ons-bed show. Volg jij de verkiezingen op de voet, of zal het jouw tijd wel duren? Geef je mening in de Facebook-discussie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle
Beeld | ANP

Ook interessant