Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze Britse vrouw (90) heeft als eerste het vaccin van Pfizer gekregen

deze-britse-vrouw-90-heeft-als-eerste-het-vaccin-van-pfizer-gekregen.jpg

De 90-jarige Margaret Keenan heeft een heuse wereldprimeur te pakken. De Britse vrouw heeft namelijk (op de proefpersonen uit studies na) het allereerste vaccin van Pfizer gekregen.

Haar inenting was vanochtend live op televisie te zien.

‘V-Day’

Het Verenigd Koninkrijk is het allereerste land ter wereld dat het coronavaccin heeft goedgekeurd en die vandaag aan een landelijk vaccinatieprogramma begint. De Britten hebben vandaag zelfs omgedoopt tot ‘V-Day’, wat een verwijzing is naar twee belangrijke dagen in de Tweede Wereldoorlog: D-Day en VE-Day, het begin van de bevrijding en de Duitse capitulatie.

Lees ook: Volgens Pfizer moeten alleen déze groepen oppassen voor bijwerkingen coronavaccin

Eerste vaccin van Pfizer

De 90-jarige Margaret Keenan had de eer om live het allereerste coronavaccin van Pfizer toegediend te krijgen. Margaret woont al zes decennia in Coventry, maar komt oorspronkelijk uit Enniskillen in Noord-Ierland. Ze kreeg het coronavaccin vanochtend om 06.30 uur lokale tijd (07.30 uur bij ons) toegediend van verpleegster May Parson in het Universitair Ziekenhuis van Coventry.

“Beste vroege verjaardagscadeau”

Margaret, die volgende week maar liefst 91 kaarsjes mag uitblazen, heeft laten weten dat ze zich ontzettend ‘bevoorrecht’ voelt om als eerste persoon de prik te krijgen. “Het is het beste vroege verjaardagscadeau dat ik me kan wensen, omdat het betekent dat ik eindelijk kan uitkijken om tijd door te brengen met mijn familie en vrienden in het nieuwe jaar. Voor het grootste deel van het jaar ben ik alleen geweest. Mijn advies aan iedereen die het vaccin aangeboden krijgt is het ook te nemen – als ik dat op mijn 90ste kan, dan jij ook.”

Groepen met voorrang

In het Verenigd Koninkrijk worden deze week 800.000 vaccins toegediend, wat goed is voor 400.000 mensen. Alle mensen krijgen namelijk na drie weken een tweede prik. Als eerste wordt de prik aan 80-plussers gegeven, die in het ziekenhuis liggen of die al een afspraak met een arts hadden gepland. Ook medewerkers uit de ouderenzorg en eerstelijnshulpverleners kunnen het vaccin krijgen. De Britten hebben in totaal maar liefst 40 miljoen doses van het Pfizer-vaccin besteld. In Nederland gaan we als het goed is in de eerste week van januari beginnen met vaccineren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NOS, Twitter
Beeld | Getty

Ook interessant