Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ministerie Volksgezondheid benadrukt: laat je écht alleen testen bij klachten

ministerie-benadrukt-laat-je-echt-alleen-testen-bij-klachten.jpg

Hoewel het de bedoeling is dat je je álleen op het coronavirus laat testen bij klachten, zijn er ook genoeg mensen die zich om andere redenen laten testen. De afgelopen week steeg het aantal testen met 40 procent en dat is niet zonder gevolgen: het is namelijk ontzetten druk bij testlocaties en in de laboratoria waar de testen worden verwerkt.

Het ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsdiensten roepen mensen daarom nogmaals op om zich “alleen te laten testen bij klachten”.

Waarom alleen testen bij klachten?

Om ervoor te zorgen dat mensen met klachten zich kunnen blijven testen, is het erg belangrijk dat mensen zich alleen laten testen als het nodig is. De instanties zijn momenteel druk bezig om de capaciteit uit te breiden, zodat tijdens het snotterseizoen meer mensen kunnen worden getest, maar daar is nog tijd voor nodig. Het is dan ook erg belangrijk dat er geen ‘onnodige’ testen worden uitgevoerd.

Lees ook: kan een coronatest ook via je ontlasting worden afgenomen?

Minder betrouwbaar

Daarnaast is het ook belangrijk dat mensen zich realiseren dat de coronatests het betrouwbaarst zijn als ze worden uitgevoerd bij mensen mét klachten. Net doen alsof je klachten hebt, zodat je je kunt laten testen is dan ook niet slim. Als je je bijvoorbeeld te vroeg laat testen, dan is de kans groot dat de uitslag onterecht negatief is, waardoor je kunt denken dat je het coronavirus niet hebt, terwijl je het wel degelijk hebt. Hierdoor ligt besmettingsgevaar op de loer. En de beste dag om jezelf te laten testen? Dat is op de derde dag waarop je klachten hebt, omdat je dan de beste kans hebt op een juiste uitslag.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid
Beeld | iStock

Ook interessant