Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Algeheel vuurwerkverbod: welk vuurwerk mag je nog wel afsteken?

algeheel-vuurwerkverbod-welk-vuurwerk-mag-je-nog-afsteken.jpg

Het jaar knallend afsluiten, dat zit er deze keer niet echt in. Tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 is er namelijk een algeheel vuurwerkverbod van kracht. Dit geldt voor het verkopen, vervoeren en afsteken, en is bedoeld om de druk op ziekenhuizen, huisartsen en handhavers door vuurwerkincidenten niet hoger te maken.

Confettibommen, springtollen, nitraten en sterretjes: wat mag volgens het vuurwerkverbod wel en niet? 

Algeheel vuurwerkverbod: wat mag wel en niet?

De verschillende soorten vuurwerk zijn opgedeeld in vier categorieën: F1, F2, F3 en F4 vuurwerk. Elke categorie heeft eigen kenmerken op het gebied van gebruik, gevaar en geluid. Daarnaast bestaan er ook soorten vuurwerk, bijvoorbeeld fonteinen, waarvan verschillende versies bestaan. De ene fontein valt bijvoorbeeld in categorie F1 en de andere in F2. Dit staat op de verpakking vermeld. Vanwege het algeheel vuurwerkverbod dit jaar is alleen het afsteken van F1 vuurwerk toegestaan. Alle hogere categorieën zijn verboden. Daarnaast is F3 en F4 vuurwerk dusdanig gevaarlijk dat dit ook zonder vuurwerkverbod alleen door professionals mag worden afgestoken, en nooit door consumenten. 

Fop- en schertsvuurwerk afsteken

Wil je het jaar toch nog met een kleine knaller afsluiten? Dan mag je tijdens de jaarwisseling nog steeds fop- en schertsvuurwerk afsteken. Dat is klein vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers en fakkels, fonteinen binnen categorie F1, grondtollen, grondbloemen, kerstcrackers, confettibommen en knetterballen. Dit wordt vaak kindervuurwerk genoemd, maar Rijksoverheid waarschuwt dat hier toch regelmatig ongelukken mee gebeuren. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld meer dan 1000 graden worden en lelijke brandwonden veroorzaken. Gebruik daarom ook bij dit soort vuurwerk een vuurwerkbril, een aansteeklont en houd genoeg afstand bij het aansteken. 

Lees ook: Brandweer waarschuwt voor de gevaren van wensballonnen

Carbidschieten of niet

Carbid is geen vuurwerk, waardoor carbidschieten niet onder het algeheel vuurwerkverbod valt. Toch verschilt het per gemeente of dit is toegestaan. Als je dit jaar wil carbidschieten kun je het beste contact opnemen met je gemeente of dit mag en onder welke voorwaarden. In sommige gemeentes is bijvoorbeeld een vergunning verplicht. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Margriet 54 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van een fijne, kleine kerst. Met onder anderen: een interview met Nick en Simon, een compleet kerstverhaal, betoverende desserts, 6 ontroerende verhalen over 2020 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant