Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Nieuws

Muziekfilm Rocketman: ‘Elton John’s moeilijke jeugd heeft wel prachtige nummers opgeleverd’

rocketman.jpg

Na Bohemian Rhapsody, A Star is Born én Wild Rose hebben we wéér een fijne muziekfilm: Rocketman, over Elton John (gespeeld door Taron Egerton). De Engelse popzanger, componist en pianist werd geboren in 1947 als Reginald Kenneth Dwight en brak door in de jaren zeventig met Your Song.

Elton John is al jaren van de drank af, zo lezen we aan het eind van de film, maar heeft enorm wilde jaren gekend met veel sex, drugs & rock-’n-roll. En daar gaat de film over.

Talentvol

We zien hoe, dan nog, Reginald opgroeit in een gezin waar de liefde ver te zoeken is. Gelukkig is daar oma nog als pleister op de wonde. Zij zorgt er ook voor dat er wat met Reggies talent wordt gedaan en brengt hem naar de prestigieuze Royal Acadamy of Music.

Als hij een jaar of vijftien is wordt hij samen met een paar muzikanten gevraagd om als achtergrondband te spelen voor rondreizende rhythm-and-blueszangeressen en -zangers. Na zijn kennismaking met tekstschrijver Bernie Taupin met wie hij direct een klik heeft, gaat het snel. Elton blijkt niet alleen enorm talentvol piano te spelen, maar ook zingen doet hij heel goed. (Taron Egerton schijnt alles dus zelf te hebben gezongen, super!)

Even wennen aan het musicalachtige gebeuren

De film kent drie Eltons: de eerste is vijf jaar, dan een tiener-Elton en de jonge Elton. Tijdens een sessie in een afkickkliniek vertelt hij z’n levensverhaal, dat je in flashbacks ziet. Even wennen vond ik in het begin het musicalachtige gebeuren, onder anderen met de grote en de kleine Elton, die trouwens als twee druppels water lijkt op de échte kleine Elton (dat zie je aan het eind van de film). Maar al snel zat ik er helemaal in.

‘Elton maakt goed gebruik van het nachtleven, zeg maar…’

Elton wordt naar Amerika gehaald waar hij de sterren van de hemel speelt en zingt achter de piano. Hij leert het nachtleven kennen en maakt er goed gebruik van, zeg maar. Een agent die zijn ogen niet van hem af kan houden, gaat zijn zaken waarnemen. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. De vriendschap met Bernie daarentegen blijft bestaan.

Ik heb genoten van de muziek en de vaak bizarre outfits van Elton. Aan het eind van de film zie je ook dat dit deel niet mooier is gemaakt dan het in werkelijkheid was. Ik kende wel die gekke brillen, maar lang niet al die bijzondere kostuums.

Vriendschap tussen Bernie en Elton

Mooi vond ik de vriendschap door de jaren heen tussen Bernie en Elton. Wat mij aangreep was de situatie thuis bij de kleine Elton, Reggie dus. Die was zo kil en koud, echt hartverscheurend. Meermalen dacht ik: geef die jongen nou toch eens een knuffel! Maar ja, die moeilijke jeugd heeft wel prachtige nummers opgeleverd. Ga ‘m zien hoor, die film! En daarna weer even de hits van Elton John beluisteren, lekker!

Alexandra Holscher (52), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (15, 18 en 21). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 92. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Meer blogs van Alexandra lezen?
Dat doe je hier!

Ook interessant