Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Maar liefst 60 procent van de Nederlanders drinkt te veel alcohol

maar-liefst-60-procent-van-de-nederlanders-drinkt-te-veel-alcohol.jpg

Nederlanders drinken al jarenlang te veel, en er lijkt geen verbetering in te zitten. Zo’n 60 procent van de volwassenen boven de achttien jaar drinkt meer dan de aanbevolen hoeveelheid, zelfs nadat in 2014 de minimumleeftijd om alcohol te drinken omhoog is gegaan.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Gezondheidsadvies alcohol

Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag, is het advies van de Gezondheidsraad. Nederlanders lijken zich niet aan dit advies te kunnen houden. In ons land worden maar liefst 26,8 miljoen glazen alcohol per dag gedronken. Een snelle rekensom verklapt het al: dat is véél meer dan de Gezondheidsraad adviseert.

Stabiel alcoholgebruik

De hoeveelheid alcohol die Nederlanders nuttigen is al vijf jaar stabiel, ondanks maatregelen van de overheid om alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Het verhogen van de alcoholleeftijd in 2014 heeft misschien wel gezorgd voor minder alcoholgebruik onder jongeren, maar het alcoholgebruik van de gehele bevolking is niet omlaag gegaan in de afgelopen vijf jaar.

Gestagneerde daling

In 2014 werd in Nederland gemiddeld 6,97 liter pure alcohol per persoon gedronken, in 2018 was dat 6,99 liter. Dit ging met name om bier (3,35 liter), wijn (2,46 liter), en gedistilleerde dranken (1,18 liter). Tussen 2000 en 2014 daalde deze hoeveelheid nog met 15 procent, maar inmiddels lijkt deze daling dus gestagneerd. Waar dit aan ligt, is niet bekend.

Bron | Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant