Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Na dít aantal glazen alcohol riskeer je al een fikse boete als je gaat fietsen

alcohol-fietsen-boete.jpg

De Meilandjes liggen flink onder vuur na de aflevering waarin ze in beschonken toestand op de fiets sprongen. “Slecht voorbeeld”, oordelen kijkers. Maar weet jij eigenlijk na hoeveel wijntjes je niet meer mag fietsen? En wist je überhaupt dat er een boete staat op met (te veel) alcohol op fietsen?

Dat zijn er namelijk veel minder dan je misschien denkt.

Fietsen met alcohol op

Als je onder invloed bent van alcohol, mag je niet autorijden, niet motorrijden, maar ook niet fietsen. Dat kan misschien al als een verrassing komen voor degene die juist met de fiets komt omdát hij of zij gaat drinken. Maar op de fiets ben je net zo goed een bestuurder. Dus als jij met een slok op op de fiets stapt, “kan dit leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen”, aldus Rijksoverheid.

Maximaal twee glazen wijn

Als je gaat fietsen, mag het alcoholgehalte in je bloed eigenlijk niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat is hetzelfde als in de auto of op de motor. 0,5 promille staat ongeveer gelijk aan twee glazen. Dus ook als je op de fiets bent, zou je het bij maximaal twee glazen wijn moeten houden. Drink je meer, dan riskeer je een fikse boete.

Boete of erger

Op met te veel alcohol op fietsen staat een boete van maar liefst 200 euro. De politie kan je rijbewijs niet innemen als je dan wordt aangehouden, maar mag je wel een autorijverbod van enkele uren opleggen. En als je als fietser met een alcoholpromille van 0,5 of hoger een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaargewond raakt, kun je ook nog eens veroordeeld worden.

Even wachten

Kortom: geniet, ook als je op de fiets bent, dus met mate. Ook voor je eigen veiligheid. Regel anders liever een Bob. Of wacht even voordat je weer gaat fietsen: je lever breekt ongeveer één standaard glas alcohol af per 90 minuten. Dit betekent dat je na dat ene glas wijn teveel, eigenlijk anderhalf uur zou moeten wachten voor je weer op de fiets springt. Dat wisten de Meilandjes vast ook niet. Martien stapte in de aflevering van Chateau Meiland met meer dan vier glazen wijn en drie shotjes op een Solex, een bromfiets. Als hij was aangehouden, had Martien dus een flinke boete gehad. Het levert grappige beelden op, maar sommige kijkers zijn not amused.

Bron | Rijksoverheid
Beeld | Getty

Margriet 35 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: drie keer ‘nog nooit verteld’, een interview met Paul de Munnik, 19 vragen over (vakantie)vouchers, dé zomertrends van dit moment,  koken met kokos en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant