Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Alanis Morissette over postnatale depressie: ‘Er zijn dagen dat ik zo zwak ben dat ik nauwelijks kan bewegen’

alanis-morissette.jpg

De Canadese zangeres Alanis Morissette (43) is veertien maanden geleden bevallen van haar dochtertje Onyx Solace. De Grammy-winnares kreeg, net als na haar eerste zwangerschap, te maken met een postnatale depressie. Ze vertelt daar openhartig over in het Amerikaanse tijdschrift People. “Er zijn dagen dat ik zo zwak ben dat ik nauwelijks kan bewegen.”

“Als kind stelde ik me voor hoe het zou zijn om kinderen te hebben en samen te zijn met een geweldige partner. Dit is iets wat ik totaal niet had verwacht,” vertelt Morissette. Na de geboorte van zoon Ever Imre, zes en een half jaar geleden, kampte ze voor het eerst met een postnatale depressie. De diagnose werd destijds pas na zestien maanden gesteld.

‘Vreselijk enge’ gedachten

Alanis kreeg meteen last van allerlei symptomen, zoals fysieke pijn, slapeloosheid en ‘vreselijk enge’ gedachten over wat haar gezin zou kunnen overkomen.

 

De zangeres en haar gezin.

‘Isolerend om zo niet jezelf te zijn’

“Het werkt vreselijk isolerend,” vertelt Alanis over haar ziek-zijn. “Ik ben gewend om er te zijn voor mijn gezin, om mensen te beschermen. Hierdoor trok ik alles in twijfel. Ik ken mezelf als iemand die heel goed is in het nemen van beslissingen, een leider op wie mensen kunnen vertrouwen. Nu kan ik niet eens besluiten wat ik vanavond wil eten.”

‘Vier keer zo erg als de eerste’

De zangeres hield er rekening mee dat ze na haar tweede zwangerschap weer een postnatale depressie zou krijgen. “En inderdaad: een paar seconden nadat ik was bevallen, sloeg het weer toe. Nu is de depressie vier keer zo erg als de vorige,” laat Alanis weten. Ze combineert medicatie en homeopathische therapieën, sport dagelijks, werkt met therapeuten en probeert deze moeilijke periode door te komen en te verwerken door muziek te maken. “Ik heb de afgelopen drie maanden heel veel nummers geschreven,” vertelt ze. “Echt een nummer per dag. Ik moest weer beginnen met liedjes schrijven, anders zou ik van binnen ontploffen,” aldus Alanis.

Bekijk hieronder het interview.

Bronnen | People en oudersvannu.nl
Foto’s | People

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Deze babyflamingo is al in het ei in de steek gelaten door zijn moeder, daarom heeft hij nooit leren lopen. Zijn verzorgers hebben speciale schoentjes voor hem ontworpen, zodat hij zonder moeite op de harde grond kan lopen.

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom jij ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Ga dan naar MargrietVriendinnen, een ontmoetingsplek waar je leuke vrouwen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op MargrietVriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die je aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant