Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

De afschaffing van de mondkapjesplicht komt mogelijk sneller dan verwacht

afschaffing-mondkapjesplicht.jpg

Mondkapjes zijn inmiddels haast niet meer uit ons straatbeeld weg te denken, maar de afschaffing van de mondkapjesplicht in Nederland lijkt nu toch sneller dan verwacht te komen. Eerder zou dit nog minimaal tot september van kracht zijn, maar verschillende politici en OMT-leden denk dat die versoepelingen al eerder mogelijk zijn. We leggen je uit wat je kunt verwachten. 

Een mondkapjes-vrije zomer? Als het aan experts ligt lijkt dit mogelijk. 

Afschaffing van de mondkapjesplicht 

De afschaffing van de mondkapjesplicht stond officieel pas als een van de laatste stappen van de versoepelingen op de planning. Het leek er daarom op dat we de hele zomer in onder andere winkels en restaurants nog een mondkapje op moesten. Toch worden daar nu vraagtekens bij gezet. Vanuit de overheid klonk eerder al de vraag of de mondkapjes nog lang verplicht moeten blijven. Volgens Andreas Voss, lid van het Outbreak Management Team (OMT) en hoogleraar infectiepreventie in Nijmegen is dat een terechte vraag. ‘Ik kan me goed voorstellen dat daar over gesproken gaat worden. Straks heb je een hete zomer en zadel je mensen op met een mondkapje, terwijl het aantal besmettingen heel laag ligt.’, legt Voss aan het AD uit. 

Weinig bewijs voor het nut van mondkapjes

OMT-lid en Utrechtse arts-microbioloog Marc Bonten stelt dat er ook nog altijd weinig hard bewijs is over het nut van de mondkapjes. Volgens Bonten is door het dalen van de besmettingsaantallen en de stijging van het aantal gevaccineerden een snellere afschaffing van de mondkapjesplicht daarom inderdaad een mogelijkheid. En ook OMT-lid, Groningse arts-microbioloog en hoogleraar Alex Friedrich denkt dat de mondkapjesplicht ‘wellicht eerder’ versoepeld kan worden. 

Lees ook: Barbecuen met acht personen, terrassen tot middernacht: dít zijn de versoepelingen vanaf 26 juni

Kabinet in overleg 

Ook het kabinet is nog in discussie of de afschaffing van de mondkapjesplicht niet al vervroegd kan ingaan. Daarnaast liggen ook de andere basisregels, zoals thuiswerken en de anderhalve meter-regel ter discussie op tafel. Al deze versoepelingen zouden eerder pas bij stap zes van het heropeningsplan ingaan, als 85 procent van de volwassen ten minste één vaccinatie heeft gehad. Dat stond voor september op de agenda, maar volgens bronnen op het Binnenhof kunnen sommige regels mogelijk al eerder worden losgelaten. Een ingewijde laat aan het AD weten dat ze in dat geval in principe wel het eerst van de mondkapjes af willen.  

Bron | AD, Metro
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant