Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Afhalen bij winkels mag vanaf vandaag weer: zó werkt click en collect

afhalen-bij-winkels-mag-vanaf-vandaag-weer-zo-werkt-click-en-collect.jpg

Vanaf vandaag zetten veel niet-essentiële winkels de deur weer een kléin beetje open. Even lekker shoppen zit er nog niet in, maar het afhalen van bestelde producten mag vanaf woensdag wel. Dat gaat door middel van click en collect.

Maar hoe werkt het bestellen en ophalen bij winkels en aan welke regels moet je je houden? We leggen het uit.

Wat is click en collect?

Misschien had je al weleens van click en collect gehoord, voordat het coronavirus ervoor zorgde dat de winkels hun deuren moesten sluiten. Eigenlijk is click een Engelse term die aangeeft dat je dingen met een muisklik online kunt kopen (click) en ze vervolgens kunt afhalen in de winkel (collect). Vaak betekende het zelfs dat je in de winkel kon passen en zo nodig meteen terug kon brengen. Zo was je dus niet afhankelijk van de pakketbezorgers. Nu werkt het net iets anders. Als klant mag je de winkel niet in, dus passen is even geen optie. Ook terugbrengen lijkt in de meeste gevallen niet mogelijk te zijn bij veel winkels; daarvoor zul je waarschijnlijk tot na de lockdown moeten wachten.

Click en collect in coronatijd

Wat kun je in deze coronatijd dan verwachten van click en collect? Voor het bestellen zal waarschijnlijk niet veel anders zijn dan anders. Hoe click en collect er ongeveer uitziet verschilt een beetje per winkel, maar in grote lijnen gaat het ongeveer zo:

  • Je kiest op de website van de winkel alle producten die je graag zou willen hebben en plaatst die in je online winkelmandje.
  • Vervolgens ga je naar de volgende stap, waarbij je een ophaallocatie (winkel) en tijdslot kiest. Bij veel winkels gaat het om vakken van een aantal uur, waarbinnen je de bestelling op kunt halen.
  • In de meeste gevallen betaal je op dit moment ook al online, bijvoorbeeld via iDeal of met een creditcard voor je producten. Het kan echter ook zo zijn dat je contactloos (dus met pin) kunt betalen bij het ophalen.
  • Op de afgesproken tijd ga je naar de winkel waar je de click en collect bestelling op kunt halen. Daar krijg je buiten van één van de medewerkers je bestelling. Hoe dat precies gaat verschilt per winkel, maar het is in ieder geval niet mogelijk om direct te passen of terug te brengen.

Funshoppen voorkomen

Daarnaast zijn er nog een aantal andere regels voor het ophalen van een click en collect-bestelling. Zo moet er minders vier uur zitten tussen het moment dat je een bestelling plaatst, en je deze op kunt halen. Op die manier wil premier Rutte funshoppen voorkomen. Hiermee bedoelt hij dat mensen daardoor geen onnodige impulsaankopen kunnen doen, terwijl ze al in de winkelstraat lopen. Verder gelden de andere coronamaatregelen natuurlijk ook bij click en collect: ga zo veel mogelijk alleen op pad om je bestelling op te halen, blijf thuis als je mogelijk coronaklachten hebt en houd altijd anderhalve meter afstand.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, Max Vandaag
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant