Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Vanaf déze datum zijn we waarschijnlijk af van de 1,5-meterregel

vanaf-deze-datum-zijn-we-waarschijnlijk-af-van-de-15-meterregel-margriet.jpg

Eén van de maatregelen die we tot nu toe nog niet hebben kunnen loslaten, is de 1,5-meterregel. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft echter dit weekend laten weten dat de kans groot is dat we deze maatregel vanaf 1 september niet meer hoeven na te leven.

Ook verwacht hij dat iedereen in ons land die dat wil, in de tweede helft van augustus volledig gevaccineerd kan zijn.

Nieuwe versoepelingen

Vanaf aanstaande zaterdag 5 juni gaan er weer allerlei nieuwe versoepelingen in. Zo mogen cafés, restaurants en sportkantines onder bepaalde voorwaarden weer open. Ook is het weer mogelijk om naar de bioscoop of theaters te gaan. Dit is echter niet zonder risico, zo liet premier Mark Rutte afgelopen vrijdag weten. “Als de cijfers omhoog schieten ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. We verwachten dat de dalende trend doorzet en durven de versnelling aan. We gaan van gesloten, naar open, tenzij.”

Lees ook: Goed nieuws: voor de eerste keer dit jaar minder dan 500 coronapatiënten op de ic

Vanaf 1 september geen 1,5-meterregel

De Jonge liet zondag in WNL Op Zondag weten dat iedereen uitkijkt naar het einde van de lockdown. “Het heeft veel te lang geduurd en het is heel zwaar geweest.” Hij verwacht dat we vanaf 1 september de 1,5-meterregel kunnen loslaten, omdat iedereen die dat wil dan waarschijnlijk gevaccineerd is. Het is de bedoeling dat iedereen half juli een eerste prik heeft gehad en in de tweede helft van augustus een volledige vaccinatie. Dit is wel onder voorbehoud, want Nederland is hiervoor afhankelijk van de leveringen.

Horeca wil nóg eerder versoepelingen

Als het aan de horeca ligt, dan laten we de 1,5-meterregel én de mondkapjesplicht al eerder los. ‘In de club, kroeg en discotheek moeten mensen tegen elkaar aan kunnen staan. Daar is hun verdienmodel op gebaseerd,” zo vertelt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, aan RTL Nieuws. Wat hem betreft zouden de maatregelen al na de eerste prik kunnen aflopen. “Dan zou je ergens in juli alweer zonder 1,5 meter afstand kunnen,” zo geeft hij aan. “De meest kwetsbaren hebben de prik al gehad en nu zijn vooral jongeren nog aan de beurt. De belangrijkste reden om die regel in te voeren was druk van de zorg halen. Dat gebeurt nu in rap tempo.”

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant