Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

3 adviezen voor als je kind wordt gepest

wat-moet-je-doen-als-je-kind-gepest-wordt.png

Scholen worden vanaf 2015 verplicht om antipestlessen te geven. Maar wat doe je als ouder als je kind wordt gepest? Drie adviezen van gedragsdeskundige Kees van Overveld.

1. Definitie pesten

“Zorg dat de school en jij dezelfde definitie van pesten hanteren. Bijvoorbeeld: pesten is een vorm van agressie met drie kenmerken: de pester doet het met opzet, het vindt langdurig plaats en er is sprake van een machtsverschil.”

2. Kind serieus nemen

“Neem je kind altijd serieus. Tegen de tijd dat je kind het aan jou durft te vertellen, is het pesten vaak al heel lang aan de gang.”

3. Oplossing zoeken

“Zoek samen naar een oplossing. Probeer erachter te komen wat er is gebeurd en hoe vaak. En wat denk jij dat er moet gebeuren? Praten met school moet ook, maar blijf daarbij kalm. Jij moet de rots in de branding zijn voor je kind.”

Wat doe je als je pesten ziet?

Pedagoge en trainer Margo Henderson adviseert om rustig te blijven. “Ga er niet te hard in door te zeggen dat de pesters rotkinderen zijn, dan kan het zich tegen je keren. Je doel moet zijn om het pesten te stoppen, meer bereik je toch niet. Vraag rustig wat er aan de hand is. Vind je het eng om je ermee te bemoeien? Probeer dan een omstander te mobiliseren en stap er samen op af.”

Nuttige websites

www.omgaanmetpesten.nl
www.aanpakpesten.nl
www.keesvanoverveld.nl
www.nji.nl/pesten
www.pesten-op-school.nu

Ook interessant