Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Advies aan scholen: ‘Laat kinderen uur extra per dag bewegen’

kinderen-bewegen.jpg

Laat kinderen naast de gewone gymles twee keer per dag een half uur bewegen: dat adviseren de Nederlandse Sportraad, Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan scholen in ons land.

In het advies, dat de drie belangrijke adviesorganen van het kabinet maandag uitbrengen, staat dat kinderen tijdens de les oefeningen kunnen doen om de leerprestaties voor rekenen en taal te bevorderen.

‘Kinderen staren alleen maar op hun mobiel’

“Dit is van landsbelang. Kinderen staren alleen nog maar op hun mobiel in de pauze, worden klunziger en hebben niet de juiste motorische vaardigheden. Scholen kunnen dat verbeteren,” zegt Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad, in het AD.

Bewegen tijdens de les zou een positieve invloed hebben op de hersenactiviteit en de cognitieve onderwijsprestaties, bijvoorbeeld op het gebied van taal en rekenen. Ook de pauzes lenen zich goed voor extra beweging, zo bericht nu.nl.

Speciale oefeningen

Kinderen zouden volgens de normen van nu minimaal een uur per dag moeten bewegen. Daarnaast zouden ze speciale oefeningen moeten doen om de spieren en botten te versterken.

De adviesraden vinden dat scholen hier meer op moeten inzetten, omdat kinderen het grootste gedeelte van de dag in de klas doorbrengen. Dat geldt voor zowel het basisonderwijs als voor middelbare scholen en het mbo.

Ook gemeenten zouden volgens de raden meer kunnen doen, bijvoorbeeld door buurtcoaches aan te stellen.

Bronnen | ad.nl, nu.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant