Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Actrice Maria Kraakman: ‘De film In blue draait om een belangrijke levensles’

in-blue-maria-kraakman.jpg

De film In blue speelt zich af aan boord van een vliegtuig en vertelt het verhaal van de Nederlandse purser Lin (40), gespeeld door Maria Kraakman. Wanneer zij tijdens een vlucht helpt bij een bevalling, confronteert dat haar met een pijnlijke gebeurtenis uit haar verleden. Het brengt de anders zo krachtige Lin uit balans en roept herinneringen bij haar op die ze diep had weggestopt. In de emotionele nasleep ontmoet ze de vijftienjarige Nicu die in de tunnels onder Boekarest leeft en raakt met hem verwikkeld in een complexe relatie. Jaap van Heusden regisseerde het drama dat het Film by the Sea-festival in Vlissingen op 8 september opent. Margriet.nl sprak met Maria Kraakman.

Wat deed deze rol met jou als persoon?
“Het is meer het verháál dat veel met me deed. Het gaat over de vertrouwensband tussen Lin en Nicu. De bevalling en de ontmoeting met Nicu gooien haar hele leven overhoop. Lin moet iets met deze ontmoeting, ze moet handelen. Ze denkt: ik weet niet waarom ik dit doe, maar het zal me wel ergens brengen. Lin komt uit het Westen, is in de ogen van Nicu een rijke vrouw. Hij is een straatjongen zonder ouders. De relatie die ze hebben is heel complex. Zijn ze moeder en zoon? Tante en neef? Of is er sprake van een geldrelatie? Wat zijn ze van elkaar? Lin gebruikt haar werk als pantser, dat vond ik heel interessant. Mijn personage verschuilt zich achter haar beroep. Dat pak, de make-up en het lijf vormen echt een masker. Zij ís haar werk en gebruikt dat pantser om haar verdriet niet aan te hoeven gaan. Totdat ze het niet meer kan ontlopen.”

Ze komt dus uiteindelijk bij haar gevoel?
“Ja, eigenlijk wel.”

Als actrice zet je je complete voorstellingsvermogen in. Is dat ook hoe je je hebt voorbereid op deze rol? Door je inlevingsvermogen te gebruiken?
“Zeker, ook op het moment van het filmen zelf. De voorbereiding bestond vooral uit stewardessendingen leren. Ik heb gesproken met een steward, hij heeft me geleerd om een praatje als purser te houden, maar ook hoe vliegtuigpersoneel onderling met elkaar praat en omgaat.”

Waarom moeten we In blue gaan zien?
“Het is een eerlijke en liefdevol gemaakte film. En een heel mooi verhaal. Het gaat om een belangrijke levensles: leef je het leven dat je kunt leiden? Ook komt de vraag aan bod waarom je iemand helpt. Doe je dat voor jezelf of voor die ander? Bovendien is de film gedraaid door Melle van Essen, een heel goede cameraman. Regisseur Jaap van Heusden maakt hele menselijke films. De film gaat over een echt thema, is niet oppervlakkig. Ik hoor van mensen die hem al hebben gezien dat ze ’m ontroerend vinden. Het gaat ook over moederschap, dat spreekt vrouwen aan, denk ik. En dan is mijn tegenspeler Bogdan Iancu uit Boekarest ook nog een natuurtalent, hij is echt een filmster. Hij weet bijvoorbeeld precies hoe hij het licht moet zoeken. Bogdan is al vanaf zijn vierde te zien in films en heeft ook in een film met Gerard Depardieu gespeeld (A farewell to fools, red.). Ik vind hem echt een ontdekking. Ik hoop dat we nog veel van hem gaan horen als hij de kans krijgt.”

In Blue met Maria Kraakman

Het schijnt dat je behoorlijk perfectionistisch bent. Hoe ga je daarmee om in je werk?
“Om het een worsteling te noemen, is te groot. Ik stel mezelf de vraag: heb ik het goed gedaan? Ik kan het inmiddels wel loslaten door te denken: het is oké zo. Perfectionisme is ook een soort kwaliteitsbewaking. Het is zaak er balans in te brengen. Het perfectionisme niet de overhand laten nemen, maar wel gebruiken om het beste uit jezelf te halen en met een afstandje te bekijken en te beoordelen wat je hebt gedaan en hoe je het hebt gedaan.”

Je werkt als actrice bij Toneelgroep Amsterdam. In welke producties kunnen we je op het toneel gaan zien?
“Ik ben halverwege augustus te zien in Het jaar van de kreeft naar de roman van Hugo Claus. Daarin speel ik samen met Gijs Scholten van Aschat. In oktober speel ik in Kleine zielen naar het boek van Louis Couperus. Ik doe het hele jaar door veel dingen voor Toneelgroep Amsterdam. Ook ga ik naar het buitenland om te spelen. Ik doe zo’n zes à zeven voorstellingen door elkaar. Het is twee weekjes dit en dan weer twee weekjes dat. Je moet je goed voorbereiden, zelfstandig zijn en paraat staan. Het is ook leuk om een voorstelling even los te laten en later weer verder te spelen.”

Welke rol zou je nog graag willen spelen en met welke regisseur zou je nog willen werken?
“Ik denk eigenlijk nooit in rollen. Maar met wie ik graag zou willen samenwerken, zijn regisseurs Lars von Trier, Michael Haneke en Meike de Jong. Ook zou ik graag weer iets willen maken met Alex van Warmerdam en Nanouk Leopold.”

Bekijk hieronder de trailer van In blue. De film draait, na zijn première tijdens het Film by the Sea-festival, vanaf 14 september in Nederlandse bioscopen.

Foto’s | IJswater Films

Filmkaarten winnen!

Ben je benieuwd geworden naar In blue? Doe dan mee met de winactie en maak kans op vrijkaarten! Niet alleen voor deze film, maar ook voor het Film by the Sea-festival in Vlissingen. In blue gaat daar op vrijdag 8 september in première. We geven 5x 2 kaarten weg voor het Film by the Sea-festival, dat betekent dat je van 9 tot en met 17 september 2017 toegang hebt tot het Zeeuwse filmfestival en de reguliere voorstellingen kunt zien van de films die daar worden vertoond. Daarnaast geven we ook nog 5x 2 kaarten weg voor de film In blue, geldig in alle Nederlandse bioscopen waar de film draait. Vul snel onderstaand winformulier in om kans te maken.

[gravityform id=”230″ title=”false” description=”true”]

 

Ook interessant om te lezen

Slimme tip: in onderstaande video wordt uitgelegd hoe je kunt fietsen in een rok of jurk zonder dat die tussen je spaken wappert. Handig!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant