Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat als blijkt dat je ‘vader’ eigenlijk een acteur is…

vader-met-dochter.jpg

Het zal je maar gebeuren: dat je vader niet je echte vader is maar een acteur. In Japan verkeert een inmiddels jonge vrouw al jaren in de waan dat een acteur haar biologische vader is.

De Japanse Asako (een schuilnaam) en de vader van haar dochter Megumi (ook een gefingeerde naam) gingen kort na de geboorte uit elkaar. De man verdween vervolgens uit beeld. Megumi begon op jonge leeftijd al vragen over haar vader te stellen, maar daar bleef het bij. Totdat ze ongeveer tien jaar oud was en zich steeds meer begon af te zonderen. Bovendien praatte ze nog amper. Het meisje bleek te worden gepest op school. Dat schijnt in Japan vaker te gebeuren bij kinderen van alleenstaande ouders. Het was zo erg dat Megumi uiteindelijk niet meer naar school wilde, zo bericht BBC.

Neppartner

Moeder Asako had vernomen dat er een bedrijf bestaat dat acteurs en actrices aanbiedt die de rol van partner, familielid en huwelijksgast innemen. Asako speelde met het idee iemand in te huren die zich moest voordoen als de vader van Megumi. Het leidde tot een heuse auditie met vijf kandidaten. Megumi’s ‘vader’ werd uiteindelijk de ervaren Takashi (ook weer een schuilnaam). Hij is een professioneel acteur met een eigen bedrijf dat twintig vaste medewerkers in dienst heeft en samenwerkt met duizend freelancers. Takashi stelt dat zijn personeelsleden in staat zijn elke rol en iedere persoonlijkheid aan te nemen die de klant van hen verlangt.

De acteur, die zelfs ooit als bruidegom fungeerde op een namaakbruiloft, ontmoette moeder Asako verschillende keren en stelde een contract op. Om zich voor te bereiden op zijn aanstaande vaderrol bekeek hij uitvoerig enkele Hollywoodfilms.

Geloofwaardig scenario

Nog voor de allereerste ontmoeting tussen de acteur en ‘zijn’ dochter bedachten Takashi en Asako een geloofwaardig scenario. Asako legde haar dochter Megumi voorzichtig voor dat haar ‘vader’ opnieuw was opgedoken en haar graag wilde zien. Hij was hertrouwd en had een nieuw gezin, maar had onlangs zelf contact opgenomen en wilde zijn dochter ontmoeten. Aanvankelijk was Megumi boos, maar na een tijdje maakte deze boosheid plaats voor hoge verwachtingen.

Uitstapjes

Takashi kwam vanaf dat moment twee keer per maand langs bij moeder Asako en haar dochter Megumi en vergezelde hen op allerlei uitstapjes. Het duurde niet lang voordat Megumi’s gemoedstoestand aanzienlijk verbeterde. Ze wilde zelfs weer terug naar school. “Megumi werd geleidelijk aan gelukkiger. Ze kreeg meer zelfvertrouwen,” zegt Takashi tegen de BBC. “Op een dag zei ze dat ze alleen met mij naar buiten wilde. Ze hield mijn hand toen voor de eerste keer vast.”

Rol van opa

“Mocht Megumi zelf ooit trouwen en kinderen krijgen, dan ben ik bereid de rol van opa op mij te nemen,” aldus Takashi. Wie benieuwd is naar de prijzen: elke maand de acteur inhuren kost Asako elke maand ongeveer 10.000 yen (omgerekend 78 euro), jaarlijks komt dat neer op zo’n 936 euro.

Vlinders

Om het nog lastiger te maken, heeft de alleenstaande moeder gevoelens voor Takashi ontwikkeld. Wel realiseert ze zich maar al te goed dat ze vlinders voelt voor de acteur in zijn hoedanigheid van vader, niet voor Takashi zelf. Dochter Megumi verkeert intussen nog steeds in de waan dat Takashi haar vader is.

Wat als haar biologische vader na bijna twee decennia afwezigheid ten tonele verschijnt? Asako is ervan overtuigd dat haar dochter voor Takashi zou kiezen. “Een acteur betalen om tien jaar lang te liegen tegen mijn dochter. Ik besef dat dit voor veel mensen krankzinnig overkomt. Maar ik was wanhopig. Mijn kind ging kapot aan het gepest.” Overigens denkt de vrouw dat zij niet de enige is die een acteur inhuurt en dat er in Japan veel meer surrogaatmoeders en -vaders rondlopen.

Bronnen | BBC en ad.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant